Tensió bèl·lica a l’Est

Rússia bombardeja Lviv, ciutat ucraïnesa a prop de Polònia

L’Exèrcit de Putin ataca una planta de reparació d’avions als afores de la població, però no causa cap víctima mortal

«Després de sentir les sirenes antiaèries, la gent es va amagar on va poder, i nosaltres ens vam posar a resar», explica un sacerdot a EL PERIÓDICO

  • Guerra Rússia-Ucraïna: últimes notícies, en directe

  • Reportatge multimèdia: resum de tres setmanes d’invasió

Rússia bombardeja Lviv, ciutat ucraïnesa a prop de Polònia

REUTERS / KAI PFAFFENBACH

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Volodímir Rudenko, un bàrman actualment aturat de 20 anys, es va despertar aquest divendres rondinant quan les sirenes van sonar poc després de les sis del matí al seu barri als suburbis del sud-oest de Lviv. L’alerta, no obstant, no havia sigut en va. Minuts després, estant ja al seu búnquer amb els seus amics, el Volodímir va sentir la primera explosió i va sentir que el terra tremolava fins i tot al seu refugi subterrani ubicat en una església pròxima. «Sabíem què fer perquè ens ho havien explicat, així que vam baixar de manera disciplinada i vam esperar fins que va parar l’alerta», va explicar, quan aquesta periodista el va trobar hores després als voltants de la zona de l’atac.

L’abans calmada Lviv, una ciutat de 700.000 habitants que ha acollit centenars de milers de desplaçats i que és lloc de pas de molts dels refugiats que fugen de la guerra cap a altres països, va patir aquest divendres el primer atac des de l’inici del conflicte bèl·lic a Ucraïna. El resultat immediat d’això va ser una densa columna de fum transversal que es va aixecar cap al cel. Fonts oficials ucraïneses van confirmar després que es va deure a l’impacte de dos míssils contra una planta de reparació d’avions, sense que hi hagués víctimes mortals, però sí un ferit.

Camions de bombers es van acostar molt de pressa a la zona atacada, mentre l’Exèrcit ucraïnès es va dedicar a blindar l’aèria, impedint el pas també als periodistes. La raó: que l’atac ocorregués a prop d’un barri residencial i, sobretot, a poca distància de l’aeroport Danylo Halytskyi de Lviv, un dels pocs a Ucraïna que no ha sigut bombardejat i que continua rebent subministraments. A més d’això, la mateixa Lviv es troba a menys d’un centenar de quilòmetres per carretera de Polònia, un país membre de la Unió Europea (UE) i de l’OTAN. La planta atacada va quedar «destrossada», segons les declaracions de l’alcalde de Lviv, Andri Sadovi.

Atacs estratègics

Tot i que l’atac ha suposat un pas més en l’ofensiva russa a l’oest d’Ucraïna, molts no els ha sorprès. El motiu és que les forces russes han estat llançant des del principi atacs sobre les principals línies d’aprovisionament i també sobre centres que són estratègics per al funcionament del país, una cosa que encaixa amb el de l’aeroport de la ciutat de Lviv. Ciutat, aquesta, que, no obstant, fins fa una setmana era considerada segura i a la qual s’han traslladat milers d’ucraïnesos fugint dels principals fronts de batalla.

Per això també que els residents de la zona s’haguessin preparat per a l’eventualitat, com demostraven algunes xapes de fustes col·locades als finestrals d’alguns edificis. Aquestes precaucions van prendre vol sobretot després de l’atac de gran magnitud de diumenge passat, que va afectar una base militar a Iàvoriv, llançant un balanç d’un total d’una quarantena de morts i uns 150 ferits; tot això, a tan sols 25 quilòmetres de territori polonès. «Després de sentir les sirenes antiaèries, la gent es va amagar on va poder, i nosaltres ens vam posar a resar», va explicar, per la seva banda, el sacerdot grecocatòlic Roman Motruk, rector en una església pròxima al lloc de l’atac.

L’atac a Lviv no va ser l’única notícia trista de l’informe bèl·lic quotidià. El vint-i-tresè dia de guerra, les autoritats ucraïneses també van denunciar –publicant imatges en un canal de Telegram– que un atac va colpejar un barri residencial de Kramatorsk, a la regió del Donbass, a l’est del país. Un bombardeig que va matar almenys dues persones i en va ferir sis més, i va provocar un gran incendi va haver de ser extingit pels bombers, segons les mateixes fonts.

Situació dramàtica

Notícies relacionades

També dramàtica va continuar sent la situació d’algunes zones perifèriques de la regió de Kíiv, en particular Slavútitx, Makariv, Dymir i Ivankiv, on segons el governador Oleksandr Pavliuk la població s’ha quedat sense gas, electricitat, aigua i no hi ha cobertura telefònica. Tot i així, Pavliuk també va afegir que la capital ucraïnesa s’està preparant «com una fortalesa».

Al capdavant de les negociacions, en canvi, es va viure un altre dia de poques novetats. El cap negociador rus, Vladímir Medinski, va dir que s’estaven fent «avenços» en la desmilitarització del país, però no en la petició de Moscou de «desnazificar» Ucraïna. En canvi, el negociador ucraïnès, Mikhailo Podoliak, va tornar a insistir que la posició d’Ucraïna «no ha canviat». «(Demanem) un alto el foc, la retirada de les tropes, i fortes garanties de seguretat», va reiterar.