Sortida d’Ucraïna

L’odissea de l’evacuació cap a Polònia: «No sabem si hi podrem arribar»

Una parella de valencians en el comboi de l’ambaixadora espanyola explica les dificultats per abandonar Ucraïna

L’odissea de l’evacuació cap a Polònia: «No sabem si hi podrem arribar»
2
Es llegeix en minuts

Vicente Carsí i Larisa Kulyk, ell valencià i ella ucraïnesa, van arribar fa uns dies a Kíev per assistir al casament de la seva filla, que s’havia de celebrar demà, tal com va explicar Levante-EMV, mitjà que pertany al mateix grup editorial que aquest diari. Però el precipitat inici de la guerra ha canviat totalment la circumstància del país en només 48 hores.

La parella es troba ara mateix en una comitiva coordinada per l’Ambaixada d’Espanya a Ucraïna, de més de 20 vehicles, que trasllada prop d’un centenar d’espanyols a la frontera amb Polònia, inclòs el personal de l’ambaixada i l’ambaixadora d’Espanya a Ucraïna, Silvia Cortés Martín.

Una comitiva trasllada un centenar d’espanyols, inclòs personal de l’ambaixada i l’ambaixadora

L’objectiu és sortir del país i agafar un vol que els porti a casa, però la realitat és que, des de primera hora del matí quan han sortit, han avançat poc més de 50 quilòmetres dels 800 que separen Kíev de la frontera.

«Hem sortit a les 9,30 d’Ucraïna (a les 8.30 d’Espanya) però ja érem a l’ambaixada des d’ahir a la tarda i des d’aleshores haurem fet uns 50 o 60 km, no més. En principi el trajecte estava projectat per a 11 hores, perquè són 800 quilòmetres i escaig, però és clar amb aquest ritme no sé quant tardarem ni si hi arribarem», diu Carsí a Levante-EMV. Pirotècnic de professió, explica que la sortida inicial s’ha retardat perquè «continuaven arribant espanyols fins a última hora».

«No tenim ni idea de quan arribarem i ni tan sols sabem si hi podrem arribar»

«No tenim ni idea de quan arribarem i ni tan sols sabem si hi podrem arribar perquè si als russos se’ls acut posar tancs a la carretera serà el final del trajecte».

La comitiva, que inclou tot el personal de l’ambaixada i l’ambaixadora d’Espanya a Ucraïna, Silvia Cortés Martín, està controlada per uns cotxes ‘geo’ que controlen que no hi hagi atacs militars. El pla és arribar a Polònia i refugiar-se a l’ambaixada d’allà, però la realitat, admet el Vicente, «és que no sabem absolutament res, ni tan sols si hi podrem arribar, aquesta és la realitat».

«Les gasolineres comencen a estar tancades perquè segurament ja s’han quedat sense gasolina»

De moment, han travessat un poble en tot el dia. «Està tot saturat i les gasolineres comencen a estar tancades perquè segurament ja s’han quedat sense gasolina», diu des de l’autobús d’evacuació.

Notícies relacionades

Ara, després de més de dues hores per travessar el petit municipi –(«havien posat com unes barricades perquè no entressin vehicles, i era impossible avançar»)- van directes cap a la frontera.

«Allà ens espera l’ambaixada a Polònia i probablement ens porti directe a l’aeroport». «Calculem que en 12 hores hi serem, ens queden 700 quilòmetres i escaig», comentava fa un moment amb Levante-EMV.