Zones atacades

MAPA | Aquestes són les zones que està bombardejant Rússia a Ucraïna

  • L’Exèrcit rus intervé en nou regions ucraïneses i només una d’aquestes ciutats es troba al Donbass

MAPA | Aquestes són les zones que està bombardejant Rússia a Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rússia ha iniciat aquest dijous l’atac contra Ucraïna i les tropes russes han començat a entrar en diferents zones ucraïneses. L’Exèrcit rus ha intervingut en nou regions del país veí, que majoritàriament són infraestructures militars, aeroports i aeròdroms.

En concret, ha atacat les regions d’Ucraïna d’Ivano-Frankivsk, Khmelnitski, Txerníhiv, Khàrkiv, Kíev, Odessa, Mikolaiv, Kherson i Kramatorsk. A més, segons l’Exèrcit ucraïnès, les tropes russes també han intervingut en la línia de separació de forces al Donbass.

D’aquestes zones, que s’han convertit en objectius russos, l’única que es troba a la regió del Donbass és la ciutat de Kramatorsk, que es considera la base militar ucraïnesa a la regió de Donetsk. Les ciutats prorusses de Donetsk i Lugansk es van autoproclamar repúbliques populars el 2014 i aquest dilluns el president de Rússia, Vladímir Putin, les va reconèixer formalment.

Per la seva banda, Odessa és la base més important de la flota ucraïnesa del mar Negre; mentre que Kherson és la regió limítrofa amb Crimea, península annexionada unilateralment per Rússia l’any 2014.

Víctimes mortals

Putin ha anunciat a primera hora del matí d’aquest dijous l’inici d’una «operació militar especial» a Ucraïna per protegir les persones d’«abusos i del genocidi» del Govern ucraïnès des de fa vuit anys.

El Ministeri de Defensa rus ha assegurat que l’Exèrcit no està atacant ciutats ucraïneses en el marc d’aquesta operació militar. «No hi ha cap amenaça a la població pacífica», ha afirmat en un comunicat. Els militars russos han indicat que es fan servir armes d’alta precisió contra infraestructures militars, bateries antiaèries i bases aèries ucraïneses.

«Segons dades d’Intel·ligència, les unitats i militars de les forces armades ucraïneses abandonen massivament les seves posicions», ha indicat Defensa de Rússia, que ha recalcat que els llocs on les forces ucraïneses han deposat les armes no són sotmesos a atacs.

Notícies relacionades

No obstant, ja s’han confirmat les primeres víctimes mortals després de l’atac militar rus. La presidència d’Ucraïna ha informat que més de 40 soldats ucraïnesos i una desena de civils ja han mort. Per la seva banda, les Forces Armades d’Ucraïna ha afegit que també han caigut 50 «enemics» en una localitat de Lugansk, dada que Moscou ha negat.

Aquest atac ha provocat que Ucraïna hagi decidit trencar relacions diplomàtiques amb Rússia. A més, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha donat l’ordre a les seves tropes d’infligir el màxim nombre de baixes als militars russos que envaeixin el seu país i ha assegurat que facilitaran armes a tots els que estiguin disposats a empunyar-les. Alhora, ha instat els ciutadans russos a sortir als carrers i protestar contra la guerra.