Tensió a l’est d’Europa
L’OTAN tem que Rússia munti un «fals pretext» per atacar Ucraïna
El secretari general, Jens Stoltenberg, adverteix que el Kremlin disposa de prou tropes i mitjans per llançar una invasió total en molt poc temps

L’OTAN continua sense saber del cert quins són els plans de Vladímir Putin per a Ucraïna però creix la preocupació en el bàndol aliat davant la possibilitat que el Kremlin estigui preparant un «fals atac»com a pretext per llançar una invasió. «Ens preocupa que estigui intentant muntar un pretext per llançar un atac armat contra Ucraïna. No sabem què passarà. Però el que sí que sabem és que Rússia ha reunit la quantitat més gran de forces que hem vist a Europa en dècades, a Ucraïna i els seus voltants. Sabem que hi ha molts agents d’intel·ligència russos operant a Ucraïna. Són presents al Donbass i hem vist intents de muntar un fals atac com a excusa per envair Ucraïna», ha alertat el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, al final de la reunió ministerial de defensa celebrada a Brussel·les.
Malgrat els missatges dels últims dies de Moscou sobre el suposat inici d’una retirada de tropes, els països aliats continuen sense veure «cap senyal de desescalada». Al contrari, l’«acumulació de tropes russes continua», ha dit Stoltenberg apuntant a les proves que ofereixen les imatges per satèl·lit, i sumen ja 150.000 soldats, segons ha quantificat en una altra roda de premsa el secretari de defensa dels Estats Units, Lloyd Austin.
Motius per a la preocupació
Notícies relacionades«Tenen prou tropes i mitjans per llançar una invasió total d’Ucraïna i ho poden fer amb molt poc temps o sense cap avís previ. És el que fa que la situació sigui tan perillosa, per això continuem demanant la desescalada. Mai és tard per trobar una solució política», ha insistit el noruec sobre un desplegament i unes maniobres militars russes que «no són normals» perquè amenacen «una nació sobirana i independent». I això suposa un problema atès l’historial rus. «Ja han utilitzat la força contra Ucraïna abans, si combines això amb el fet que tenen molts agents d’intel·ligència operant dins d’Ucraïna... hi ha raons per estar seriosament preocupats», ha afegit.
L’OTAN, ha explicat, també veu amb preocupació la recomanació de la Duma russa de reconèixer la independència de les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk, perquè «seria una altra vulneració flagrant de la sobirania d’Ucraïna», i ha reiterat que la porta de l’Aliança segueix oberta i que qualsevol decisió sobre futures adhesions l’han de prendre «els països aliats i els aspirants i ningú més», perquè «el dret de cada país a escollir el seu propi camí és absolutament fonamental per a la seguretat europea i transatlàntica i ha de respectar-se». La reunió dels ministres de Defensa també ha servit per reiterar el recolzament a la integritat territorial i sobirania d’Ucraïna i Geòrgia i per arremetre contra els intents del Kremlin de tornar a «una època d’esferes d’influència» en què les grans potències «intimidin» altres països.
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Dos morts en un incendi agrícola a la Segarra
- Sense telèfon, sense diners, sense llit fix
- Tall de llum Una avaria deixa 1.200 abonats sense electricitat durant tota la nit a Barcelona
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Nou permís El Barça podrà mantenir les obres 24h al Camp Nou en el compte enrere per a l'estrena
- TAULA SEGUIMENT DE LA COALICIÓ Sumar carrega contra el PSOE després de la reunió de la coalició: «No són conscients de la gravetat, per arribar al 2027 s’han de moure»
- Accident sense ferits Mig arbre de grans dimensions cau sobre la calçada del carrer Entença
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Sector bancari El Sabadell defensa la venda de TSB: «Avui valem més que ahir»