Conflicte Rússia-Ucraïna

Els EUA afirmen que Putin ha desplegat 7.000 soldats més a la frontera d’Ucraïna

  • El Govern nord-americà assegura que, tot i que Rússia parli de pau, té 150.000 efectius a la zona

Els EUA afirmen que Putin ha desplegat 7.000 soldats més a la frontera d’Ucraïna

REUTERS / MAXAR TECHNOLOGIES

1
Es llegeix en minuts
EFE

Rússia va enviar aquest dimecres 7.000 nous soldats a la frontera amb Ucraïna, segons un alt responsable del Govern nord-americà que va remarcar que Moscou parla públicament de negociar, però en privat «es mobilitza per a la guerra». «Hem confirmat que en els últims dies Rússia ha augmentat la seva presència al llarg de la frontera amb Ucraïna amb fins a 7.000 soldats en una data tan recent com avui», ha dit l’alt càrrec de l’Administració en una trucada amb periodistes.

En els últims dies, els EUA han incrementat les seves estimacions de militars russos concentrats a prop d’Ucraïna fins als 150.000 efectius, davant els 100.000 de fa unes setmanes, i insisteixen que podria atacar el país veí «en qualsevol moment». Rússia ha anunciat aquest dijous la retirada d’algunes unitats militars de la frontera amb Ucraïna, mentre manté les seves exigències als EUA i l’OTAN, que impliquen, en primer lloc, un veto inequívoc a l’entrada de Kíev al bloc euroatlàntic.

Notícies relacionades

L’anunci sobre la tornada a les bases de part dels militars desplegats a prop de la frontera ucraïnesa va coincidir amb la visita a Moscou del canceller alemany Olaf Scholz, i la seva reunió amb el president rus, Vladímir Putin. «El Govern rus va dir que retiraria les tropes de la frontera amb Ucraïna. Van rebre molta atenció per aquesta declaració, tant aquí com a tot el món; però ara sabem que era fals», ha afegit l’alt funcionari. El funcionari també ha posat en dubte les declaracions de responsables russos sobre la seva disposició a dialogar. «Tots els indicis que tenim és que l’únic que fan és oferir públicament diàleg i fer afirmacions sobre la reducció de l’escalada, mentre es mobilitzen en privat per a la guerra», ha dit en aquest sentit.

Poc després que el Ministeri de Defensa rus informés del replegament de diverses unitats castrenses en regions limítrofes amb Ucraïna, tant la Casa Blanca com el Departament d’Estat dels EUA van caracteritzar de propaganda els anuncis de Moscou. «Hem vist que passava al contrari en les setmanes recents, fins i tot en els dies recents. Més forces russes, no menys, a la frontera», ha assenyalat avui el portaveu del Departament d’Estat, Ned Price, en una roda de premsa.