Mesura excepcional

Trudeau invoca una llei federal d’emergència per acabar amb les protestes al Canadà

 

  • La norma dona extraordinaris poders al govern per suspendre drets civils i pot ser revocada pel Parlament

  • Assegura que no s’invocarà l’exèrcit per acabar amb les manifestacions i promet mesures «limitades, responsables i raonables»

Trudeau invoca una llei federal d’emergència per acabar amb les protestes al Canadà
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

17 dies després que comencessin al Canadà les protestes que han paralitzat el centre d’Ottawa i han bloquejat diversos ponts vitals per al comerç entre el país i els Estats Units, el primer ministre, Justin Trudeau, ha anunciat aquest dilluns que invocarà la Llei d’Emergències per acabar amb el que ha anomenat una «ocupació il·legal que s’ha d’acabar». «Aquestes no són manifestacions pacífiques», ha remarcat Trudeau.

La norma dona àmplies autoritats al govern federal, incloent-hi la capacitat de limitar drets civils, però Trudeau ha assegurat que les mesures que s’apliquin sota la seva empara seran «limitades, responsables i raonables». Ha insistit que no s’utilitzarà l’exèrcit per acabar amb les manifestacions i ha assegurat que només es dotarà de més «eines» les autoritats per actuar.

La llei mai s’ha invocat i només es va aplicar una vegada, pel pare de Trudeau, en la seva versió prèvia. Tot i que les mesures entren en vigor immediatament, la norma té un mecanisme que obliga que la seva implementació sigui revisada en els pròxims set dies pel Parlament, que pot revocar-ne l’ús.

A més, tot i que l’ús de l’emergència cobreix tot el país, Trudeau ha insistit que «només s’aplicaran on es necessitin». Ja abans de l’anunci oficial, diversos líders provincials, especialment però no només conservadors, han mostrat la seva oposició a l’aplicació als seus territoris.

«Seguir els diners» 

Algunes de les eines que s’aplicaran es destinaran a lluitar contra el finançament de les protestes, en les quals s’ha detectat corrents extremistes i que fins ara s’han organitzat dues plataformes de crowfunding en les quals s’han identificat donacions estrangeres. «Cal seguir els diners», ha dit en la roda de premsa del govern la vice primera ministra, Chrystia Freeland, que ha anunciat que «s’ampliaran les normatives contra el blanqueig de diners i finançament del terrorisme» per incloure plataformes de ‘crowfunding’ i critpomonedes. Freeland també ha explicat que els bancs podran embargar els comptes personals dels que participin en aquestes protestes, a més que es podrà suspendre l’assegurança dels vehicles de qualsevol activista

El mateix Trudeau ha denunciat «l’impacte de les xarxes socials i de finançament il·lícit d’activitats organitzades dissenyades per desestabilitzar el país» en la roda de premsa i ha recordat que el Canadà és un dels països amb l’índex de vacunació més alt. «És un tema que no divideix els canadencs», ha assegurat. Les protestes van néixer inicialment per l’oposició d’alguns camioners a les restriccions que els impedien viatjar entre el Canadà i els EUA si no estaven immunitzats, però es van anar estenent i ara recullen el rebuig de mandats, màscares i vacunes i també moltes reivindicacions contra el govern.

«Alguna gent dirà que actuem massa ràpid i una altra que havíem d’haver actuat fa setmanes. La realitat és que la llei d’emergències no és una cosa per prendre’s a la lleugera», ha dit Trudeau defensant la seva actuació fins ara davant les protestes.

Arrestos i confiscacions d’armes 

Notícies relacionades

La declaració d’emergència federal ha arribat el mateix dia en què, després d’arrestos diumenge, per fi reobrís el pont Ambassador, que uneix Windsor, a Ontario, i Detroit, a Michigan. Mentrestant, en un altre pont que segueix bloquejat pels manifestants a Coutts, Alberta, la Reial Policia Muntada del Canadà ha anunciat l’arrest d’11 persones i la requisa d’armes de foc.