Regressió islàmica

Alliberada l’activista afganesa Parwana Ibrahimkhel després de 20 dies sota detenció talibana

  • Ella i moltes altres activistes van ser detingudes pels talibans després de participar en una marxa pels drets de les dones a treballar i estudiar

Afghan women’s rights defenders and civil activists protest to call on the Taliban for the preservation of their achievements and education, in front of the presidential palace in Kabul

Afghan women’s rights defenders and civil activists protest to call on the Taliban for the preservation of their achievements and education, in front of the presidential palace in Kabul / STRINGER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

L’activista afganesa Parwana Ibrahimkhel ha sigut posada en llibertat després de passar-se vint dies detinguda pels talibans després de participar en una marxa pels drets de les dones a Kabul, ha confirmat ella mateixa a la cadena afganesa Tolo News.

L’alliberament d’Ibrahimkel ha sigut aplaudit per la Missió de les Nacions Unides a l’Afganistan, l’UNAMA, que afirma tenir informacions que tres activistes detingudes més també podrien estar de tornada a la seves llars les pròximes hores, com Tamana Zaryabi Paryani.

L’UNAMA també havia denunciat els últims dies la desaparició de dues dones activistes més, Zahra Mohamadi i Mursal Ayar, l’alliberament de les quals està pendent de confirmació.

Atac contra les dones

Ibrahimkhel i Paryani van ser donades per desaparegudes el 19 de gener, dies després de participar en una marxa a la capital afganesa, Kabul, pel dret de la dona a treballar i estudiar. La mateixa Ibrahimkhel ha assegurat a la cadena Tolo News que va ser detinguda per l’Emirat Islàmic de l’Afganistan, el nom oficial dels talibans.

Notícies relacionades

«L’ONU acull amb satisfacció els encoratjadors informes que les quatre dones activistes afganeses ‘desaparegudes’, algunes durant setmanes, estan sent autoritzades a tornar a les seves llars. El seu benestar i seguretat és de summa importància», ha fet saber l’UNAMA en el seu compte de Twitter.

No obstant, l’enviada especial dels Estats Units per a l’Afganistan, Rina Amiri, ha denunciat que els talibans han detingut les últimes hores unes altres 29 dones i les seves famílies per motius no especificats. «Aquestes injustes detencions han d’acabar», ha fet saber Amiri en el seu compte de Twitter, sense donar de moment més detalls.

Temes:

Afganistan