Investigació oberta

La fiscal de Nova York detalla el patró de possible frau de l’Organització Trump

  • L’oficina no ha decidit encara si presentar càrrecs pel civil però busca forçar el testimoni de l’expresident i els seus fills

La fiscal de Nova York detalla el patró de possible frau de l’Organització Trump

MANDEL NGAN / AFP

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’esquema de caires «fraudulents» amb el qual operava l’Organització Trump es col·loca en negre sobre blanc, tot i que encara s’ha de veure si l’expresident Donald Trump, els seus fills i altres responsables en la seva corporació respondran davant la justícia.

Aquesta trama, en la qual se sobreavaluava el valor de propietats i béns per aconseguir préstecs, assegurances i inversions i s’infravalorava per aconseguir beneficis fiscals, ha sigut descrita amb més detall que mai fins ara a 160 pàgines de documentació que dimarts a la nit va presentar davant un tribunal l’oficina de la fiscal general de Nova York, la demòcrata Laetitia James, com a resposta a un intent de Trump i els seus advocats de bloquejar la investigació.

El principal document explica que no s’ha decidit encara si presentar càrrecs pel civil però, basant-se en les noves «proves significatives» reunides sobre les pràctiques irregulars, que l’oficina de James va començar a investigar el 2019, insisteix en la necessitat que Trump i els seus fills Ivanka i Donald Trump Jr. compleixin les citacions, testifiquin sota jurament i entreguin documents rellevants. Tots tres, s’assegura, «van estar molt implicats en les transaccions en qüestió per la qual cosa no tolerarem els seus intents d’eludir testificar en aquesta investigació», va assegurar la fiscal en un comunicat de premsa emès a la nit.

Investigacions paral·leles

L’oficina del fiscal de districte de Manhattan manté oberta una altra investigació paral·lela pel penal, tot i que els dos equips estan cooperant. Aquesta col·laboració és precisament l’argument que esgrimeixen els advocats de Trump per intentar frenar el compliment de les citacions de James, que acusen de violar els drets constitucionals de la família i, també, d’estar entaulant una batalla polititzada, dos arguments pels quals van presentar contra ella una demanda al desembre.

Notícies relacionades

En el cas penal ja es van presentar durant l’estiu càrrecs contra l’Organització Trump i el seu principal responsable financer, Allen Weisselberg, per una altra trama de frau fiscal en la qual es van realitzar pujades de sous secretes i «audaços pagaments il·legals» i de beneficis no monetaris per evadir impostos, un cas que ha d’anar a judici aquest any.

Weisselberg va ser també citat i interrogat per l’equip de James, igual que Eric Trump. Tots dos, segons revelen els documents presentats dimarts, es van acollir a la cinquena esmena per no contestar més de 500 preguntes que van plantejar a cada un els investigadors de la fiscalia de l’estat en els seus interrogatoris.