Equador

Tres presos moren en una presó equatoriana

  • El sistema carcerari del país no ha sigut capaç de donar resposta als freqüents enfrontaments a l’interior de les presons

Tres presos moren en una presó equatoriana

EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Servei Nacional d’Atenció Integral a Persones Privades de Llibertat (SNAI) de l’Equador va informar aquest dimarts que tres reus d’una presó a la ciutat costanera d’Esmeraldas (nord-oest) van morir després d’un nou incident en el sistema carcerari, que va patir freqüents enfrontaments entre bandes durant el 2021.

L’SNAI, en un missatge a Twitter, va indicar que efectius de la Policia «van controlar incidents al Centre de Privació de Llibertat Esmeraldas Número 2» i que, «com a resultat dels fets es registren tres interns morts». A més, sense donar més detalls, va informar que amb la Fiscalia «es coordinen accions per establir autors materials i intel·lectuals d’aquest cas». Aquest succés se suma a altres d’ocorreguts en els últims mesos i que van causar les morts violentes de més de 300 reus, la majoria en una presó de la ciutat portuària de Guayaquil (sud-oest), coneguda com La Penitencieria del Litoral.

L’anunci de l’SNAI va coincidir amb una informació de la Secretaria General de Comunicació de la Presidència en la qual va assenyalar que el president del país, Guillermo Lasso, es va reunir aquest dia amb col·laboradors per donar seguiment a les accions de l’anomenat Pla Rescat Equador. L’esmentat pla inclou estratègies per reestructurar el Sistema Nacional de Rehabilitació Social, així com accions per «reduir l’aglomeració, enfortir la seguretat» i el «benestar i protecció de les persones privades de llibertat». Així mateix, preveu la realització d’un cens penitenciari integral el 2022 als 36 centres de reclusió del país.

Notícies relacionades

El sistema carcerari equatorià ha estat sotmès a diversos estats d’excepció per intentar controlar les freqüents baralles entre bandes de reus que, segons les autoritats, han intentat prendre el control de les presons. El 28 de desembre, i després de tres mesos, l’Equador va posar fi a l’últim estat d’excepció decretat a les presons, amb l’objectiu d’evitar noves matances com l’ocorreguda a finals de setembre a la Penitenciaria de Guayaquil, que va deixar 116 reus morts i 80 ferits, segons van informar llavors les autoritats.

A l’Equador, segons xifres de grups de drets humans, han mort el 2021 més de 300 reus per l’enfrontament entre bandes de reclusos que es disputen el control de les presons i que, segons el Govern, mantenen presumptes llaços amb el narcotràfic.

Temes:

Equador