Hamàs estudia la nova oferta de treva d’Israel a Gaza

Tel Aviv planteja un alto el foc de sis setmanes i dona el vistiplau per intercanviar ostatges israelians per presos palestins

Escombros en la Franja de Gaza.

Escombros en la Franja de Gaza. / EP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grup palestí Hamàs va confirmar ahir en un comunicat que ha rebut una nova proposta de treva per a l’intercanvi d’ostatges israelians per presos palestins per part d’Israel i que l’estudiarà. Segons escriu en el comunicat el cap adjunt de Hamàs a la Franja de Gaza, Khalil al-Hajah, el moviment estudiarà la proposta i posteriorment presentarà la seva resposta, però no ha especificat quant temps es prendrà per elaborar la seva contestació, informa Efe. Per la seva banda, Israel va avisar que no permetrà que el grup palestí tardi molt a decidir-ho. Divendres, una delegació mediadora egípcia va viatjar a Israel per tractar aquesta qüestió.

Segons la televisió estatal egípcia Al Qahera News, en les reunions "s’han aconseguit avenços notables en l’acostament dels punts de vista de les delegacions egípcia i israeliana sobre una treva a la Franja de Gaza", tot i que no va aportar-ne més detalls.

Així mateix, fonts de seguretat egípcies pròximes a les reunions van confirmar a l’agència Efe que les converses van ser "fructíferes" i que es van superar "molts obstacles que impedien arribar un acord de treva", tot i que el Caire va advertir contra una invasió israeliana a Rafah.

Retorn de desplaçats

Segons les fonts, la part israeliana estaria disposada a aturar les operacions militars durant sis setmanes i permetre el retorn dels desplaçats al nord de Gaza, mentre que va donar el vistiplau inicial per a un intercanvi d’ostatges en mans de Hamàs per presos palestins en presons israelianes.

Notícies relacionades

D’acord amb el diari israelià Walla, el Govern d’Israel va expressar a la delegació egípcia la seva disposició a un últim intent de negociació amb Hamàs per arribar a una treva "temporal" abans d’iniciar una invasió terrestre a Rafah. Segons Walla, Israel està interessat en l’alliberament de 33 segrestats per raons humanitàries i va afegir que l’alto el foc dependrà del nombre d’israelians alliberats. Hamàs manté segrestades 133 persones, de les quals gairebé la meitat es creu que podrien estar mortes.

Així mateix, Israel ha dit a la delegació egípcia que els preparatius per a l’operació a Rafah van de debò i que no permetrà que Hamàs trigui a decidir-se.