Violència al país asiàtic
Una turba linxa un home al Pakistan presumptament per cometre blasfèmia
Una turba colpeja, tortura i cala foc a la víctima, ciutadà de Sri Lanka, mentre corejava «Oh profeta, som presents», un eslògan del partit d’extrema dreta Tehreek-e-Labbaik
Un home va ser linxat i el seu cos incendiat aquest divendres a la ciutat pakistanesa de Sialkot, al nord-est del país, presumptament per cometre blasfèmia, segons van informar fonts oficials. L’home, identificat com Priyantha Kumara, de Sri Lanka, treballava com a gerent d’exportacions en una fàbrica d’equips esportius a la ciutat de Sialkot. Imatges de vídeo àmpliament difoses a les xarxes socials mostren una turba enardida arrossegant un cos per després calar-li foc.
El portaveu de la policia de Sialkot, Khurrum Shehzad, va confirmar a Efe l’incident i va indicar que versions de l’ocorregut apunten que «el van matar per blasfèmia». En els vídeos es pot sentir la multitud corejant consignes com «Oh profeta, som presents», un eslògan del partit d’extrema dreta Tehreek-e-Labbaik del Pakistan que entre els seus principis té la protecció de la santedat del profeta Mahoma.
D’acord amb el portaveu, s’estan realitzant més interrogatoris per determinar la raó i com es va portar a terme el linxament del ciutadà de Sri Lanka, que ha estat treballant per a la fàbrica durant més de set anys. Més de 50 persones han sigut detingudes amb l’ajuda de càmeres de circuit tancat de televisió i les gravacions de telèfons mòbils, va indicar.
«Horrible incident»
Segons l’oficial de policia, l’incident va passar prop del migdia i quan la policia va arribar al lloc, després de mitja hora, la víctima ja havia sigut torturada fins a la mort i el seu cos estava sent incendiat. El cap de govern de la província de Panjab, Usman Buzdar, es va referir a l’incident i va advertir que «ningú es pot prendre la llei a les seves mans». «Estic extremadament commocionat per l’horrible incident de Sialkot (...). Tinguin la seguretat que les persones involucrades en aquest acte inhumà no se salvaran», va publicar a Twitter.
L’Exèrcit del Pakistan va condemnar en un comunicat l’«assassinat a sang freda», mentre va indicar que les forces dirigeixen tot el seu recolzament a l’administració civil per arrestar els perpetradors del crim.
L’organització Amnistia Internacional va expressar també la seva «profunda alarma per l’inquietant linxament i assassinat d’un director d’una fàbrica de Sri Lanka a Sialkot, presumptament a causa d’una acusació de blasfèmia», va assenyalar a Twitter. L’esdeveniment d’avui «remarca la urgència amb què s’ha de rectificar l’entorn que permet l’abús i posa vides en risc», va afegir.
Xocs religiosos
Notícies relacionadesLes acusacions de blasfèmia són amb freqüència un disparador de violència al país. Diumenge passat, manifestants violents van cremar una comissaria i sis punts més de control policial després que la policia es negués a entregar-los un presumpte blasfem acusat de cremar un exemplar del llibre sagrat de l’islam.
El Pakistan té una dura llei contra la blasfèmia, establerta en l’època colonial britànica per evitar xocs religiosos, però en la dècada de 1980 diverses reformes auspiciades pel llavors dictador, Mohamed Zia-ul-Haq, van afavorir l’abús d’aquesta norma. Des d’aleshores, s’han produït un miler d’acusacions per blasfèmia, un delicte que al Pakistan pot comportar la pena capital, si bé mai s’ha executat ningú per aquest crim.
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- investigació Més de 15.000 euros per viatge, 1.000 per avisar en cas de perill
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"