Crisi sanitària global

Els suïssos avalen en referèndum el passaport Covid

El partit populista de dretes UDC, que va proposar la consulta, no ha vist prosperar la seva iniciativa, segons els sondejos

Els suïssos avalen en referèndum el passaport Covid

EFE / MICHAEL BUHOLZER

1
Es llegeix en minuts

En plena cinquena onada de la pandèmia, els suïssos han votat sí a la llei que permet instaurar el passaport Covid al país, segons es desprèn de les primeres estimacions publicades diumenge per l’institut de sondejos gfs.bern.

Els contraris al passaport covid, que havien proposat el referèndum, haurien perdut, per tant, l’escrutini. Els sondejos realitzats abans de la votació van donar sempre una majoria clara al «sí» a la llei. Només el partit populista de dreta, UDC, primera força política del país, va demanar votar en contra.

Els suïssos van votar també diumenge respecte a una iniciativa popular sobre les cures d’infermeria, que demana a la Confederació que garanteixi una «remuneració adequada» de les esmentades prestacions.

El centre, bloquejat

Com a senyal de les inusuals tensions a Suïssa, la policia va bloquejar diumenge la plaça davant la seu del Govern i del Parlament a Berna, en previsió de manifestacions.

Notícies relacionades

L’augment de les tensions a Suïssa, país reputat per la seva cultura del diàleg i on s’organitzen referèndums diverses vegades a l’any, va crear una gran sorpresa. La votació s’ha produït quan Suïssa, com altres països, experimenta un brot d’infeccions de Covid des de mitjans d’octubre a causa de la variant delta.

Però, a diferència d’altres països en el mateix cas, el Govern s’ha negat fins ara a endurir les mesures de control a nivell nacional, argumentant que l’ocupació dels llits a cures intensives per pacients amb coronavirus és relativament baixa fins a la data (20%).