Tensions territorials

Joe Biden: «Els Estats Units no canviaran en absolut la seva política sobre Taiwan»

Va rectificar les seves pròpies paraules, després d’haver dit abans que Taiwan «és independent»

Biden també va recalcar que els Estats Units no entraran a les aigües territorials xineses

Joe Biden: «Els Estats Units no canviaran en absolut la seva política sobre Taiwan»
2
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, va aclarir aquest dimarts que el seu Govern no encoratja la independència de Taiwan, després d’una relliscada en què va expressar una opinió contrària a la postura oficial de la Casa Blanca.

En declaracions a la premsa durant una visita a Nou Hampshire, Biden va dir en primer lloc que Taiwan és «independent» i «pren les seves pròpies decisions», després de mantenir aquest dilluns —dimarts a Pequín— una reunió virtual amb el president xinès, Xi Jinping.

Aquesta postura contrasta amb l’oficial que han mantingut tots els Governs dels EUA en les últimes cinc dècades: el respecte a l’anomenada política d’«una sola Xina», que Pequín imposa com a base dels seus llaços amb qualsevol país.

L’esmentada política significa que l’únic Govern xinès que ha de reconèixer Washington és el que té seu a Pequín, cosa que l’allunya de les aspiracions independentistes de Taiwan.

Abans d’enlairar-se de tornada a Washington després de la seva visita a Nou Hampshire, Biden va rectificar les seves declaracions i va remarcar que els Estats Units «no canviaran la seva política en absolut».

«No estem encoratjant la independència, estem encoratjant que facin exactament el que requereix la llei [de relacions dels EUA amb] Taiwan», va remarcar Biden.

Segons la Casa Blanca, durant la seva reunió amb Xi, Biden va reiterar el compromís de Washington amb la política d’«una sola Xina», tot i que va precisar que també es guiarà per la Llei de Relacions amb Taiwan, mitjançant la qual els EUA subministren equips bèl·lics a l’illa.

Aquesta qüestió ha generat nombroses friccions entre les dues potències, a la qual cosa cal sumar les recents maniobres militars xineses a prop de l’illa o el suport de Washington a una participació «robusta» de Taiwan en organismes internacionals.

Notícies relacionades

Quant a les tensions al mar de la Xina Meridional, Biden va recalcar que els Estats Units no entraran a les «aigües territorials» xineses, però no es deixaran «intimidar» quant a la seva llibertat de navegació en el que consideri aigües internacionals, i va dir que el mateix s’aplica a l’espai aeri.

A l’octubre un número rècord d’avions de combat xinesos van entrar a la Zona d’Identificació de Defensa Aèria (ADIZ) de Taiwan, i després els va seguir el pas d’un destructor nord-americà per l’estret de Taiwan, que va ser condemnat per Pequín.