Biden i Xi van acordar impulsar un diàleg sobre el control d’armes, segons els EUA.

Biden i Xi van acordar impulsar un diàleg sobre el control d’armes, segons els EUA.
2
Es llegeix en minuts

Washington, 16 novembre (Efe). - El president dels Estats Units, Joe Biden, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, van acordar durant la seva cimera virtual impulsar un diàleg bilateral sobre control d’armes, va dir aquest dimarts l’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan.

«Els dos líders van acordar que intentaríem impulsar converses sobre estabilitat estratègica», va apuntar Sullivan, utilitzant un terme comú en els cercles diplomàtics per descriure el control d’armes.

L’assessor de Biden va respondre així durant una conferència aquest dimarts al centre d’estudis Brookings a una pregunta sobre el potencial de la Xina d’ampliar notablement el seu arsenal nuclear i sobre el recent llançament per part de Pequín d’un míssil hipersònic, amb capacitat per envoltar la terra.

Sullivan, que va ser present en la reunió virtual que es va produir dilluns (dimarts a Pequín), va assegurar que Biden va plantejar a Xi la «necessitat» de mantenir converses sobre aquest tipus d’avenços armamentístics de la Xina, que va descriure com a «assumptes transcendentals que tenen una importància profunda per a la seguretat nacional dels EUA».

Biden va indicar que aquestes converses haurien d’estar «guiades pels líders i liderades per equips d’alt nivell», que tinguin poder per prendre decisions i siguin experts en «seguretat, tecnologia i diplomàcia», va explicar Sullivan.

«Ara ens correspon a nosaltres [els assessors de Biden i Xi] pensar en la manera més productiva de portar a terme això», va afegir.

L’assessor va reconèixer que aquest possible diàleg no serà probablement tan «madur» com el que comparteix des de fa anys els Estats Units amb Rússia, l’altra gran potència nuclear, perquè les converses amb Moscou estan més «arrelades».

Els Estats Units es troben embrancats en una cursa armamentística amb la Xina i Rússia en el camp de les armes hipersòniques, que per la seva velocitat són més difícils de detectar pels sistemes de defensa de míssils.

A finals d’octubre, el Pentàgon va confirmar que és a la recerca de tecnologia hipersònica per contrarestar els avenços de la Xina en aquesta matèria, i va assegurar que alhora vol millorar les seves «capacitats defensives».

Notícies relacionades

Washington ha reconegut la seva inquietud davant els avenços castrenses de la Xina, que, segons el Pentàgon, van aparellats amb una política d’exteriors i de defensa que «intimida i exerceix coerció sobre les seves nacions veïnes».

La reunió virtual entre Biden i Xi va durar més de tres hores i va ser «respectuosa i directa», segons la Casa Blanca, però cap dels dos va donar el braç a tòrcer sobre les línies vermelles dels seus respectius països, particularment pel que fa a Taiwan, illa sobre la qual la Xina reclama la seva sobirania.