Reunió virtual

Xi avisa Biden sobre el suport a Taiwan: «Els que juguen amb foc es cremen»

El president xinès insta el seu homòleg nord-americà a «assumir responsabilitats» i «treballar junts per al desenvolupament mundial»

4
Es llegeix en minuts

El president de la Xina, Xi Jinping, ha advertit aquest dilluns al seu homòleg nord-americà, Joe Biden, que recolzar Taiwan «per aconseguir la independència» o «utilitzar» l’illa «per controlar la Xina «és «jugar amb foc, i els que juguen amb foc es cremen».

Així ho ha expressat el mandatari xinès en la primera reunió cara a cara, tot i que aquest cop virtual, que ha mantingut amb l’inquilí de la Casa Blanca des que va arribar a la mateixa –en la seva etapa com a vicepresidents ja havien celebrat trobades.

«L’aspiració comuna de tot el poble xinès és aconseguir la reunificació completa de la Xina. Som pacients i estem disposats a fer tot el possible per lluitar per la perspectiva de la reunificació pacífica amb la màxima sinceritat, però si les forces separatistes de la independència de Taiwan provoquen i forcen el seu pas, o fins i tot traspassen la línia vermella, haurem de prendre mesures decisives», ha afegit el president xinès, segons l’agència de notícies Xinhua.

Sobre aquesta qüestió, Biden ha assenyalat que manté els seus «compromisos» a la regió apostant per un «Indopacífic lliure i obert», mentre ha reiterat la «importància» de la llibertat de navegació i sobrevol segur per a la «prosperitat».

«A Taiwan, els Estats Units segueixen compromesos amb la política d’una sola Xina, guiada per la Llei de Relacions amb Taiwan, els tres comunicats conjunts i les sis garanties», ha defensat, segons informa la Casa Blanca.

D’altra banda, el president nord-americà ha expressat a Xi la seva preocupació per les «pràctiques» de Pequín a Xinjiang, el Tibet i Hong Kong, així com «pels Drets Humans en general», per la qual cosa ha destacat la «necessitat de protegir els treballadors i les indústries nord-americanes de les pràctiques econòmiques i comercials injustes de la Xina».

Els dos líders també han intercanviat punts de vista sobre «desafiaments regionals clau», incloent-hi Corea del Nord, l’Afganistan i l’Iran, alhora que han establert les formes perquè les dues parts continuïn les converses en una sèrie d’àrees.

Prevenir el conflicte

L’inquilí de la Casa Blanca ha demanat també a Xi «assegurar que la competència» entre els països «no es desviï cap a un conflicte, ja sigui intencionat o no», sinó que sigui una «competència simple i directa».

«Em sembla que necessitem establir algunes barreres de sentit comú, ser clars i honestos quan no estem d’acord, i treballar junts on els nostres interessos es creuen, especialment en assumptes globals vitals com el canvi climàtic», ha apuntat Biden.

Així mateix, ha incidit que res d’això suposa un «favor» per a Pequín o Washington, si no que «el que fa l’un per l’altre» suposa un «lideratge mundial responsable». «I vostè és un líder mundial important, igual com els Estats Units», ha reconegut davant Xi.

En aquesta línia, ha remarcat que la relació bilateral de la Xina i els Estats Units «tindrà un impacte profund» als dos territoris, però també a «la resta del món», per la qual cosa, ha afegit, «tots els països han de jugar amb les mateixes regles».

D’aquesta manera, Biden ha demanat una relació en la qual tots dos siguin «oberts i sincers» i tinguin una comunicació «honesta i directa» sobre les prioritats i intencions de les dues parts.

Per la seva banda, Xi s’ha referit al seu «vell amic» per remarcar que tant la Xina com els Estats Units enfronten «múltiples desafiaments junts», i advocar per la «comunicació i cooperació» de totes dues com les «dues economies mes grans del món» i membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU que són.

«Tots hem de gestionar bé els nostres assumptes interns i, alhora, assumir la nostra part de responsabilitats internacionals i treballar junts per promoure la noble causa de la pau i el desenvolupament mundial», ha dit.

Així, ha assenyalat que aquest és el «desig compartit» de la gent dels dos països i «de tot el món». «Es requereix una relació sòlida i estable entre la Xina i els Estats Units per promoure el desenvolupament respectiu dels nostres dos països i per salvaguardar un entorn internacional pacífic i estable, inclosa la recerca de respostes efectives als desafiaments globals com el canvi climàtic i la pandèmia de Covid-19», ha assegurat.

Respecte mutu

Per això, ha ressaltat que Pequín i Washington «s’han de respectar-se mútuament, conviure en pau i buscar una cooperació de benefici mutu». Així mateix, ha expressat la seva disposició a treballar amb Biden per «generar consens, prendre mesures actives i fer avançar les relacions en una direcció positiva».

«Fer-ho promouria els interessos dels nostres dos pobles i respondria a les expectatives de la comunitat internacional», ha assegurat el mandatari xinès en el marc del seu diàleg amb Biden.

La cita virtual es produeix després que Pequín hagi publicat recentment un comunicat en el qual expressava la seva voluntat de «millorar els intercanvis i la cooperació» amb els Estats Units. A més, els dos països van arribar la setmana passada a un acord per accelerar les seves accions en la lluita contra el canvi climàtic.

No obstant, també es desenvolupen tensions actualment entre els països. Entre les quals, Taiwan és un dels temes que més conflicte genera en les relacions bilaterals entre les dues potències, ja que l’illa denuncia amb el recolzament de Washington els constants sobrevols d’avions militars xinesos a l’espai aeri taiwanès, cosa que la Xina ha criticat.

Notícies relacionades

Pequín considera Taiwan com a part del seu territori malgrat que és independent de facto des del final de la Guerra Civil xinesa el 1959.

A més, Washington condemna el «genocidi i crims contra la humanitat» exercit per Pequín en la repressió dels musulmans uigurs i d’altres minories a la regió de Xinjiang.