Coronavirus

Un rebrot de Covid al nord de la Xina activa totes les alarmes

  • L’actual rebrot és el pitjor des d’aquell del juliol amb epicentre a Nanjing i que va ser, al seu torn, el pitjor des que la pandèmia va esclatar a Wuhan

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina torna a serrar les dents davant la infinitesimal presència del coronavirus. Amb les 133 infeccions al país més poblat del món n’hi ha hagut prou per accionar els protocols d’alarma que inclouen tests massius, restriccions de moviment i cancel·lacions d’actes públics. Segueix innegociable la seva estratègia de tolerància zero davant un món que veu en la convivència amb el virus un mal menor i és descartable un gir per la inquietud que algun rebrot arruïni els esdeveniments esportius i polítics de l’any vinent. 

L’actual rebrot és el pitjor des d’aquell del juliol amb epicentre a Nanjing i que va ser, al seu torn, el pitjor des que la pandèmia va esclatar a Wuhan. Des de la Xina es remarquen els riscos: els casos s’han estès a 11 províncies, gairebé totes en el pendent septentrional, des que els primers van ser detectats una setmana enrere en grups de turistes locals de Mongòlia Interior. Les autoritats sanitàries ja han alertat que el quadro s’agreujarà en els pròxims dies i que, si tots els protocols s’apliquen amb excel·lència, no serà sufocat abans d’un mes. Les anàlisis confirmen que es tracta de la variant delta però descarten coincidències amb soques detectades abans al país. La conclusió elemental és que va arribar de l’exterior i la pregunta immediata és com va poder colar-se quan la Xina es blinda amb quarantenes estrictes de fins a un mes als arribats.   

Les investigacions discorren en paral·lel a l’aixecament de tallafocs per embridar els contagis. Les autoritats han ordenat els tests massius sobre les poblacions de les zones afectades i la tancada domiciliària dels 35.000 veïns del petit comtat mongol que concentra el gruix de contagis. A Gansu, una província agrària, han sigut suspesos els autobusos i taxis mentre que a la seva capital, Lanzhou, han tancat els centres turístics. Als operadors de viatges se’ls han prohibit les destinacions afectades.  

Desaconsellades les reunions

Pequín, amb una desena de casos sobre una població de vint milions, desaconsella les reunions multitudinàries i els viatges prescindibles i exigeix als arribats de llocs amb alerta mitjana o alta una PCR negativa realitzada en els dos dies anteriors. També ha cancel·lat la seva marató del pròxim diumenge, una cita amb gairebé quatre dècades de tradició, i a la qual s’havien apuntat ja 30.000 persones de la capital. Ahir va ser suspesa en l’últim minut la marató de Wuhan, presumpte bressol de la pandèmia, amb els atletes ja amb la seva indumentària esportiva.  

Notícies relacionades

A la Xina s’ajunten tots els factors que recomanen respostes menys disruptives per a la vida. Pateix la seva economia amb les quarantenes i les fronteres tancades, la presència del coronavirus és exigua i el 75% de la seva població ha rebut la pauta de vacunació completa. Però les autoritats continuen fermes, desatenent les veus que des de dins i fora aposten per coexistir amb el virus. Les seves autoritats sanitàries han elevat el llindar de la immunitat del ramat fins al 80% de la població vacunada que s’aconseguirà a finals d’any. Un parell de raons expliquen que la Xina enarbori en solitari la bandera de la tolerància zero. El calendari n’és una. Falten tot just un centenar de dies perquè prengui el peveter a Pequín dels Jocs Olímpics d’hivern i la Xina vol mostrar al món que les multituds també són gestionables en temps de pandèmia. I mesos després se celebrarà el congrés del Partit Comunista, una altra oportunitat per a l’enèsima elevació als altars de Xi Jinping. És comprensible la por a la Xina que algun rebrot els arruïni.

L’allau de contagis que pateixen alguns països després de relaxar les seves polítiques és l’altra. Singapur, globalment enaltida per la seva lluita contra la pandèmia, serveix d’exemple: al juny va jubilar la «tolerància zero» confiant en la seva alta de taxa de vacunació i al setembre va haver de recuperar algunes de les mesures suspeses com les reunions limitades a dues persones o les recomanacions del teletreball. La petita ciutat-estat va batre la setmana passada el rècord de morts diaris i ja enllaça 35 dies consecutius amb morts. 

Temes:

Xina Coronavirus