Mesures socials

El Papa advoca per un salari universal i la reducció de la jornada laboral

El Pontífex reclama mesures «perquè cada persona en aquest món pugui accedir als béns més elementals de la vida»

El Papa advoca per un salari universal i la reducció de la jornada laboral

Tiziana FABI / AFP

2
Es llegeix en minuts
EFE

El papa Francesc ha reclamat «un salari universal, perquè cada persona en aquest món pugui accedir als béns més elementals de la vida» i per «la reducció de la jornada laboral», com a mesura per a un accés més gran de tots al treball. «Aquest sistema, amb la seva lògica implacable del guany, està escapant a tot domini humà. És hora de frenar la locomotora, una locomotora descontrolada que ens està portant a l’abisme. Encara hi som a temps», va assegurar el Pontífex, en un missatge amb motiu de la IV Trobada Mundial de Moviments Populars.

En el seu discurs d’aquest dissabte, el Papa va remarcar la necessitat de canviar l’actual sistema socioeconòmic i va demanar a governs, polítics, empreses i líders religiosos que ajudin en aquest objectiu. El religiós també va aprofitar l’ocasió per reclamar «l’alliberament de les patents» de les vacunes contra la Covid-19, la condonació del deute dels països pobres i el cessament de la destrucció de «boscos, aiguamolls i muntanyes», per part de les grans corporacions extractives; de la contaminació de rius i mars, i de la intoxicació «de pobles i aliments».

El Pontífex va demanar als governs i polítics, que «treballin pel bé comú», es cuidin d’«escoltar només les elits econòmiques» i «siguin servidors dels pobles que clamen per terra, sostre, treball i una vida bona» i els líders religiosos que «mai utilitzem el nom de Déu per fomentar guerres ni cops d’Estat».

Va sol·licitar així mateix als països poderosos que cessin les agressions contra el sud global: «No al neocolonialisme», va afirmar el religiós durant el seu discurs. Segons l’opinió del Pontífex, és necessari un compromís més gran de l’ONU per resoldre els conflictes internacionals perquè «ja hem vist com acaben les intervencions, invasions i ocupacions unilaterals, tot i que es facin sota els més nobles motius o vestits».

Moviments socials

Notícies relacionades

En el seu discurs d’aquest dissabte, el papa Francesc també es va referir a la importància dels moviments socials a favor dels drets humans. Un dels exemples que més va destacar en el seu parlament van ser «les protestes per la mort de George Floyd». «Aquest tipus de reaccions contra la injustícia social, racial o masclista sorgeixen quan es produeix una ferida de la dignitat humana, colpejada per un abús de poder», va afirmar.

Finalment, el Pontífex va reclamar un esforç global per construir un món millor. Va esmentar la necessitat de crear «mesures concretes que potser permetin canvis significatius», com «la integració urbana, l’agricultura familiar, l’economia popular. A aquestes, que encara exigeixen continuar treballant junts per concretar-les, m’agradaria sumar-ne dues més: el salari universal i la reducció de la jornada de treball».