Obertura al Golf Pérsico

Els qatarians acudeixen a les urnes a escollir els seus parlamentaris en unes eleccions inèdites

Qatar, on estan prohibits els partits polítics, busca millorar la seva imatge internacional amb vista al mundial de futbol

Qataris vote in the Gulf Arab state’s first legislative elections for two-thirds of the advisory Shura Council

Qataris vote in the Gulf Arab state’s first legislative elections for two-thirds of the advisory Shura Council / IBRAHEEM AL OMARI (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Els qatarians han acudit a les urnes per escollir la majoria de membres del seu òrgan legislatiu, en una votació inèdita al país, on els partits polítics estan prohibits. Aquesta cita electoral no alterarà l’equilibri de poder en aquest ric emirat governat per la família Al-Thani.

Els electors voten per escollir 30 dels 45 membres del Majlis al-Xura, una assemblea consultiva de poc poder. La resta serà nomenada per l’emir Tamim ben Hamad al-Thani que, fins ara, escollia tots els seus integrants.

D’un costat a un altre de l’emirat, els votants esperaven, abillats amb les seves immaculades túniques blanques, per dipositar la papereta a l’urna. El consell obtindrà noves facultats, com proposar lleis, aprovar el pressupost o revocar ministres, però el totpoderós emir mantindrà el dret de veto.

Al golf Pèrsic, només el petit regne de Kuwait disposa d’un Parlament electe pels seus ciutadans. El vot, previst per la Constitució del 2004 però retardat en diverses ocasions, arriba en un moment de gran exposició per a aquest regne.

«Atenció positiva» cap al país

Qatar acull l’any que ve la Copa del Món de futbol i les autoritats creuen que organitzar aquestes eleccions «provocarà una atenció positiva» cap al país, va afirmar Luciano Zaccara, especialista del Golf a la Universitat de Qatar. «És una manera de mostrar que van en la bona direcció, que desitgen més participació política», va afegir. Però els experts no esperen a la pràctica grans canvis després d’aquests comicis en el primer productor i exportador mundial de gas natural liquat.

«És una cosa transcendental, votar per primera vegada aquí. És increïble poder formar-hi part [dels comicis]. Quan vaig doblegar la meva papereta per posar-la a l’urna, vaig tenir la sensació d’estar participant en alguna cosa més gran», va afirmar a Doha Xeija Ateeq al-Julaifi, de 25 anys.

Notícies relacionades

En canvi, un jove qatarià que va voler mantenir-se en l’anonimat, va decidir no participar. «No votaré perquè no crec que les eleccions estiguin ben organitzades», va dir a l’AFP. «Desgraciadament, crec que això està fet més pels focus que per un veritable desig de tenir un procés més transparent i més just».

Els cartells dels candidats van florir a les ciutats del país. Fins i tot hi va haver alguns mítings polítics i anuncis electorals a la televisió. Però la política exterior o l’estatus de la monarquia van continuar sent temes tabús en aquesta campanya electoral.

Temes:

Qatar