A Veracruz

Un accident de trànsit a Mèxic deixa quatre migrants morts

  • Pel que sembla l’explosió d’un pneumàtic va fer bolcar el vehicle, i deixa també vuit ferits

Un accident de trànsit a Mèxic deixa quatre migrants morts

Policía del estado de Oaxaca, México

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un accident automobilístic va deixar aquest dimecres quatre migrants d’origen cubà morts i vuit més ferits a l’estat mexicà de Veracruz (aquest), pas obligat de milers de persones que busquen arribar a la frontera nord i posteriorment als Estats Units. D’acord amb els informes policials, els fets van ocórrer a l’autopista La Tinaja-Cosoleacaque, al sud de Veracruz, on el vehicle on viatjaven els migrants va tenir un accident i va bolcar. Segons les primeres versions, aparentment un pneumàtic es va rebentar i va ocasionar que el vehicle caigués en un barranc, on quatre persones van morir (dues dones i dos homes). Al lloc, vuit cubans més van resultar ferits, entre els quals, dues dones i un nadó de menys d’un any, que van ser traslladats a hospitals de la localitat, on estan estables.

Autoritats policials i ministerials van delimitar el lloc de l’accident i van iniciar les investigacions per determinar-ne les causes. Per la seva situació geogràfica, Veracruz és històricament pas obligat de migrants, majoritàriament centreamericans, que busquen arribar als Estats Units; no obstant, en els últims dos mesos ha augmentat el nombre de persones provinents d’Haití i Cuba que busquen arribar a la frontera nord de Mèxic. En aquesta entitat operen almenys tres càrtels de la droga, per això es reporten alts nivells d’inseguretat, ja que es disputen les rutes de transport de drogues i de pas de migrants.

Notícies relacionades

El sud de Mèxic registra en els últims mesos un flux migratori històric, amb 147.000 indocumentats detectats a Mèxic de gener a agost, el triple que el 2020, i un rècord de 212.000 indocumentats detinguts només al juliol per l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP, en anglès) dels Estats Units. Fa unes setmanes, des de Tapachula, municipi del sud-oriental estat de Chiapas, van sortir quatre caravanes de migrants –molts dels quals, haitians–, però totes van ser desarticulades en dures operacions de les forces de seguretat.

Des de l’octubre del 2018, i malgrat l’enduriment de la vigilància a la frontera sud de Mèxic, milers de migrants de Centreamèrica, però també de Cuba, Haití i de diversos països africans i asiàtics, ingressen al territori mexicà amb l’objectiu d’arribar als Estats Units. Els traficants de persones busquen rutes per als estrangers i en ocasions transiten pels estats de Chiapas, Tabasco, Veracruz, Oaxaca i Puebla en la seva travessia cap als EUA.