Víctimes de tortura

Mèxic anuncia l’alliberament de més de 600 presos sense sentència en l’última dècada

  • Les autoritats del país han avaluat els expedients de més de 4.000 presos

Mèxic anuncia l’alliberament de més de 600 presos sense sentència en l’última dècada

Sáshenka Gutiérrez / Efe

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), ha anunciat l’alliberament de prop de 600 presos després d’haver revisat els expedients de 4.200 reclusos. El projecte, impulsat per l’Administració d’AMLO, ha posat en llibertat víctimes de tortura i presoners que no han obtingut una sentència en l’última dècada.

No obstant, aquests no seran els únics beneficiats per la revisió d’expedients. El secretari federal de Governació de Mèxic, Adán Augusto López, ha indicat, a més, que també s’alliberarà «adults grans que tenen alguna malaltia crònica o que es trobin en fase terminal, així com adults de 70 anys víctimes de tortura per protocols d’Istanbul». També s’atorgarà l’amnistia a «indígenes que en el seu moment no van tenir una defensa adequada, així com als que porten dos anys o més en presó preventiva o sense sentència».

Notícies relacionades

Al contrari, no podran accedir a aquest alliberament aquells processats per delictes de tràfic de persones, contra el lliure desenvolupament de les persones, crim organitzat i segrest, segons ha assenyalat el diari mexicà Milenio.

Protocol d’Istanbul

Concretament, dels 4.233 expedients que han sigut revisats per les autoritats de Mèxic, aquest dimecres seran excarcerades 628 persones en els estats de Chiapas, Durango, Baixa Califòrnia, Veracruz, Oaxaca i Ciutat de Mèxic, segons ha explicat López. Aquesta acció s’emmarca en un decret anunciat per AMLO el mes de juliol passat, quan va assegurar que «tot intern en presons federals que hagi sigut torturat i es comprovi mitjançant el protocol d’Istanbul serà alliberat». Finalment s’han contemplat altres agreujants per revisar els expedients dels reus.