La roda // JOSEP-MARIA Terricabras

Un protocol contra la tortura

1
Es llegeix en minuts

Divendres passat es va presentar a l'Ateneu Barcelonès el llibre titulat Protocol d'Istanbul. Manual per a la investigació i la documentació de la tortura. És la traducció catalana d'un text editat per l'Oficina de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans. L'edició catalana ha estat promoguda per l'Associació Memòria contra la Tortura i per l'Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura, que poden facilitar exemplars gratuïts del llibre.

Es tracta d'un protocol tècnic d'intervenció, per investigar i documentar --amb criteris precisos i unificats-- els casos de tortura que es produeixen, malauradament, a molts, a molts llocs del món. Conté legislació internacional, codis ètics i mètodes d'investigació de les denúncies o indicis de tortura i maltractaments. És, doncs, una eina utilíssima per a personal sanitari i judicial, per a advocats i per a tot tipus de persones d'alguna manera relacionades amb comissions d'enquesta i d'investigació. El text original és del 1989, és a dir, de fa ja gairebé 20 anys, però manté tota la seva vigència.

Notícies relacionades

Espanya és un dels estats que repetidament surten en els informes internacionals de denúncia de tortures. Recordem que l'Estat va ser condemnat, en una sentència his- tòrica, el 2 de novembre del 2004, pel Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, que va donar la raó als 17 independentistes catalans que havien estat empresonats en l'anomenada operació Garzón del 1992 i que havien denunciat repetidament haver estat víctimes de tortures, sense que ni Baltasar Garzón ni cap altra instància judicial espanyola els fes cap cas.

Tant abans com després de l'any 1992, s'ha practicat la tortura en més d'una comissaria i pre- só de l'Estat, també a Catalunya. Alguns casos han acabat amb sentències judicials condemnatòries. Entre els anys 2000 i 2006 hi va haver 3.000 denúncies de tortures a Espanya. El Protocol d'Istanbul ha d'ajudar a investigar-les: no es poden negar ni minimitzar. La tortura i el tracte degradant s'han d'eradicar. Per això també hem de criticar la societat injusta i cruel que els fomenta.