Foment de l’anglès

El British Council tancarà diversos centres per falta de finançament

El Govern de Boris Johnson ha retallat els ingressos de l’organisme cultural

Tres persones fan una prova per conèixer el seu nivell d’anglès en una aula del British Council, a Barcelona, divendres passat.

Tres persones fan una prova per conèixer el seu nivell d’anglès en una aula del British Council, a Barcelona, divendres passat. / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts

El British Council, organisme que promou la cultura britànica a l’estranger, va reconèixer dijous que haurà de tancar alguns dels seus centres culturals en tot el món per falta de recursos després d’haver hagut de cancel·lar classes i exàmens durant la pandèmia.

«A causa de l’impacte de la Covid en els nostres ingressos comercials, que abans utilitzàvem per subvencionar les nostres oficines a l’estranger, i a causa d’una caiguda general del nostre finançament en comparació amb nivells anteriors a la pandèmia, ens enfrontem a un important dèficit de finançament», va explicar a l’AFP un portaveu del British Council, important eina per a la influència cultural britànica en el món, que depèn del ministeri de relacions exteriors, el Foreign Office.

Com a resultat, «haurem de considerar fer la nostra feina a distància o digitalment en 20 països», va afegir, confirmant informacions de la web ‘Politico’. La institució tancarà els seus centres a Xile, l’Uruguai, Bèlgica, l’Afganistan, Namíbia, Sierra Leona i el Sudan del Sud.

Així mateix, en els pròxims dos anys preveu suprimir progressivament la seva presència a Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Kosovo, Malta, Montenegro, Macedònia del Nord, Eslovàquia, Eslovènia i Suïssa. Els programes s’oferiran a distància des dels països veïns.

Préstecs que ha de tornar

Alguns dels aliats més pròxims del Regne Unit, com Austràlia, el Canadà, Nova Zelanda i els Estats Units, també es veuran afectats per reduccions d’efectius als seus centres, malgrat el desig del govern de reforçar els vincles amb aquests països després del Brexit.

El finançament del British Council procedeix dels ingressos per classes d’anglès, les subvencions governamentals i l’ajuda al desenvolupament internacional.

Notícies relacionades

Pels seus problemes de liquiditat, l’executiu britànic li va concedir préstecs per un total de 245 milions de lliures (340 milions de dòlars, 287 milions d’euros) que ha de tornar abans del 31 de desembre de 2021.

A causa de l’impacte econòmic de la pandèmia, el primer ministre Boris Johnson va retallar l’ajuda al desenvolupament britànic en un terç aquest any, decisió que va provocar dures crítiques entre les seves pròpies files i retallades massives en els pressupostos de nombroses organitzacions humanitàries.