Regne Unit

Johnson afronta la rivalitat del seu ministre de Finances, que emergeix com a successor

  • Figures del Partit Conservador van advertir el primer ministre que seria «la seva sentència de mort» rebaixar de categoria ministerial Rishi Sunak

  • Els sondejos entre els votants ‘tories’ indiquen que el 56% aposten perquè el membre del Govern sigui el substitut de cap del ‘premier’

Johnson afronta la rivalitat del seu ministre de Finances, que emergeix com a successor

GLYN KIRK / AFP

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson té dins del Govern un rival perillós. Un líder en potència que pot arrabassar-li el lloc si el primer ministre perd definitivament la confiança dels diputats conservadors. Rishi Sunak, el jove responsable de Finances de 41 anys, destaca a ulls de molts descontents com una possible alternativa a Johnson. Fa temps que es palpa la tensió entre l’equip de Downing Street i el Departament del Tresor, però s’ha agreujat pel descrèdit del Govern en la manera com porta la crisi de l’Afganistan. Johnson va escoltar els retrets més virulents dels seus col·legues conservadors en la sessió especial al Parlament. El ministre d’Exteriors, Dominica Raab, és a la corda fluixa per no haver agafat el telèfon mentre continuava estava de vacances a la platja per gestionar la sortida dels intèrprets afganesos que van servir a l’Exèrcit britànic.

Alguns membres del Partit Conservador han arribat a insinuar que Johnson podria acabar defenestrat en mans dels seus i acabar com Margaret Thatcher el 1990. «Quan comenci a semblar una càrrega més que un benefici podem desfer-nos-en», ha declarat una font conservadora al diari ‘The Times’. «No ens posarem sentimentals».

Fa poc, la paraula «tonto», així en espanyol, es va introduir en el vocabulari polític britànic. De «tonto» qualificava un dels assistents el comportament del primer ministre durant una reunió confidencial amb els seus ajudants en la qual va suggerir que rebaixaria de categoria Sunak i va donar a entendre que el privaria de la poderosa cartera de Finances i el posaria al capdavant del Ministeri de Sanitat.

Johnson estava furiós amb la carta que Sunak li havia enviat dies abans demanant que rebaixés les restriccions del coronavirus i les traves per viatjar a l’estranger. La carta va ser filtrada al ‘Sunday Times’ abans que pel que sembla els ajudants del primer ministre poguessin localitzar-lo i entregar-l’hi. El resultat és que se’n va assabentar com la resta dels britànics quan el dominical la va publicar.

Experiència prèvia

L’amenaça de Johnson, coneguda gràcies a una altra nova filtració, va provocar la reacció immediata d’importants figures dels ‘tories’ a favor de Sunak. El van advertir que no prengués aquesta decisió, si no s’hauria d’atenir a les conseqüències. Malgrat la seva falta d’experiència prèvia com a ministre i havent sigut a penes diputat durant cinc mesos, en els 18 mesos que fa que és en el càrrec Sunak compta ja amb un important grup d’aliats.

Entre els diputats conservadors s’ha convertit en una figura respectada, amb fama de competent, un factor que es posarà a prova quan hagi de prendre decisions dures i impopulars. El ‘principiant’ ha resultat ser molt menys manejable del que el primer ministre i els seus assessors pensaven.

Els frecs entre els dos homes més poderosos del Govern han anat augmentant a causa de les divergències sobre despesa. Johnson ha promès augmentar el pressupost social i estimular amb inversions les zones més deprimides d’Anglaterra a fi de consolidar el vot en l’anomenat ‘mur vermell’. Gastar més amb la vista posada en la reelecció.

Les prioritats de Sunak són mantenir a ratlla la inflació, les taxes d’interès i controlar la despesa, quan el Regne Unit arriba a un dèficit de nivells mai vistos des de la Segona Guerra Mundial. Existeixen també diferències importants sobre com posar en pràctica i pagar les implicacions que es deriven d’aconseguir emissions de diòxid de carboni netes iguals a zero. El Regne Unit és amfitrió de la Cimera del Clima a Glasgow i el ‘premier’ britànic vol tenir un paper de líder mundial i fer del canvi mediambiental part del seu llegat.

Caiguda de popularitat

Notícies relacionades

Johnson ja no sedueix com abans. El seu nivell de popularitat ha caigut al punt més baix des que ocupa el càrrec. En un sondeig de JL Partners, la majoria dels votants conservadors (56%) volen que Sunak substitueixi Johnson i només una minoria (18%) s’hi oposa. Dels que desitgen el reemplaçament, un 77% vol el canvi en un termini de 3 anys; un 36%, en un any; i l’11%, ara.

En un altre sondeig recent, l’índex d’aprovació de Sunak entre els militants ‘tories’ arribava al 74%, mentre que el de Johnson amb prou feines superava el 3%. La conclusió és que no pot desfer-se així com així de Sunak si no vol acabar com Thatcher. «Si el rebaixa [de categoria ministerial] haurà firmat la seva pena de mort. No hi ha ningú tan bo com Rishi», apuntava un membre del Govern al ‘Daily Telegraph’.