L’educació britànica

Les diferències entre escola pública i privada s’accentuen al Regne Unit

  • Els resultats dels últims exàmens mostren una desigualtat més greu en l’era actual

  • El ministre Gavin Williamson és el més impopular del Govern i tot apunta al seu pròxim cessament

Les diferències entre escola pública i privada s’accentuen al Regne Unit

Andy Rain / Efe

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Quan en els sondejos es pregunta per la figura més impopular del govern de Boris Johnson la pitjor nota recau en Gavin Williamson, el ministre d’Educació. Entre els conservadors es jutja la seva gestió com a «terrible» i es dona per fet que serà reemplaçat en la pròxima remodelació de govern, que Johnson ha estat ajornant per mantenir, pel que sembla, els diputats rebels ben subjectes i a l’expectativa.

Les crides demanant el cessament de Williamson s’han redoblat després de fer-se públics els resultats dels exàmens finals dels alumnes d’ensenyament mitjà. Les dades mostraven, d’una banda, un augment sospitós d’excel·lents qualificacions i, d’una altra, ladiferència més marcada de totes les que s’han constatat fins ara entre les escoles privades i les públiques, a favor, evidentment, de les primeres.

 

Inflació i desigualtat

Al llarg dels dos cursos escolars afectats per la pandèmia, l’actuació de Williamson ha sigut criticada per tothom. L’any passat any es van haver de suspendre per la Covid els exàmens finals tant dels GCSE (l’equivalent a l’ESO) i els ‘A-level’ (similar al batxillerat), que realitza habitualment un organisme independent, Ofqual (Oficina Reguladora de Qualificacions i Exàmens). El ministre va deixar l’avaluació dels estudiants segons el parer d’un algoritme que va reconsiderar a la baixa les notes proporcionades per escoles i instituts.

Davant la reacció irada de pares i alumnes, el Govern va fer marxa enrere i va escombrar l’algoritme. Llavors ja es va percebre una tendència dels docents a inflar les qualificacions dels seus estudiants i aquest segon any la inflació s’ha confirmat. Les matrícules d’honor van passar del 14,3% del 2020 a un 19,1% i les matrícules, del 38,6% al 44,8%. Les puntuacions són determinants a l’hora de poder triar la carrera desitjada i les millors universitats, que es veuen desbordades, com ja va passar el curs anterior, per l’augment sobtat de les sol·licituds d’ingrés. El perill és rebaixar el valor i qualitat de continguts del sistema britànic davant el batxillerat internacional. També el fet que molts d’aquests centres d’ensenyament superior optin per imposar un examen d’entrada, una tria que afavoriria els alumnes més elitistes.

Dels estudiants que van superar els ‘A-level’ a Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord, el 70% van ser estudiants d’escoles privades, una xifra molt superior comparada amb el 39% de les estatals. La diferència entre els caríssims centres privats i els públics, cada vegada més escassos de mitjans, ha augmentat del 20% al 30%, la desigualtat més gran de l’era actual. La situació ha empitjorat durant la pandèmia.

«Sistema caòtic»

Kevan Collins, antic assessor del Govern i una de les figures més respectades en temes d’educació, afirma que, si Johnson no adopta un pla especial per aturar aquests desavantatges, «les desigualtats en el nostre sistema d’educació seguiran augmentant». Collins va dimitir al juny quan el primer ministre va ignorar el seu pla d’inversió per millorar la qualitat dels centres públics.

Notícies relacionades

El líder laborista Keir Starmer responsabilitza l’actual Executiu del deteriorament de la situació. «Hi havia moltíssima desigualtat abans de la pandèmia. Ara és pitjor i en gran mesura es deu a la manera com el ministre d’Educació i el Govern gestió aquest sistema caòtic», assenyala. Starmer creu que Johnson hauria d’haver cessat Williamson «fa molt temps. És sorprenent que segueixi al lloc».

Massa feble

Williamson no sembla disposat a marxar sense més ni més. Va ser l’organitzador de la campanya de Johnson per al lideratge conservador i el responsable després de la disciplina dels diputats. Ara, segons diverses fonts conservadores han explicat a 'The Times’, va advertint de la posició massa feble del primer ministre per cessar-lo i dels secrets que podria revelar.

Temes:

Regne Unit