Abans de deixar el càrrec

Merkel arriba a Moscou per tractar amb Putin la crisi de l’Afganistan

  • Avaluaran l’estat de les relacions bilaterals i parlaran sobre qüestions actuals de l’agenda regional i internacional

El presidente ruso, Vladimir Putin, da la bienvenida a la canciller alemana, Angela Merkel, durante su reunión en el Kremlin.

El presidente ruso, Vladimir Putin, da la bienvenida a la canciller alemana, Angela Merkel, durante su reunión en el Kremlin. / EVGENY ODINOKOV (AFP)

1
Es llegeix en minuts
EFE

La cancellera alemanya, Angela Merkel, arriba avui a Rússia per tractar amb el president Vladímir Putin l’agenda bilateral i internacional amb èmfasi a l’Afganistan, Ucraïna i Bielorússia.

El Kremlin va anunciar en un comunicat que Putin i Merkel avaluaran l’estat de les relacions bilaterals i parlaran sobre qüestions actuals de l’agenda regional i internacional.

Al seu torn, el portaveu de l’Executiu alemany, Steffen Seibert, va assenyalar que l’Afganistan, Ucraïna i Bielorússia centraran la trobada entre els líders de Rússia i Alemanya.

Seibert va explicar que, segons Merkel, Putin pot fer «molt més» perquè s’arribi a una solució a l’est d’Ucraïna a través de la influència de Moscou sobre els separatistes prorussos.

Berlín confia que Moscou utilitzi també la seva influència sobre Minsk en la qüestió de la «guerra migratòria» amb Brussel·les.

Merkel ha denunciat recentment que el líder bielorús, Aleksandr Lukaixenko, està pressionant la Unió Europea enviant migrants a les seves fronteres amb Letònia, Lituània i Polònia.

Aquesta és la segona visita de Merkel a Rússia en menys de dos anys, que té lloc setmanes abans que la política alemanya deixi el càrrec.

Durant la reunió mantinguda a Moscou el gener del 2020, tots dos van abordar la situació a Ucraïna, les tensions entre els EUA i l’Iran, així com els conflictes libi i sirià.

La trobada entre els mandataris es va allargar en aquesta ocasió durant més de tres hores.

Avui Putin i Merkel parlaran també del polèmic gasoducte Nord Stream 2, que unirà Rússia i Alemanya pel mar Bàltic, i a què s’oposa Ucraïna.

Notícies relacionades

A més, s’espera que els dirigents de Rússia i Alemanya abordin la situació del líder opositor rus, Aleksei Navalni, que avui fa un any va ser enverinat amb un gas nerviós.

Després de Rússia, Merkel viatjarà a Kíev, on el 22 d’agost es reunirà amb el president ucraïnès, Volodimir Zelenski.