Crisi econòmica

Veneçuela torna a treure zeros a la seva moneda, polvoritzada per la inflació

  • El bolívar digital començarà a circular a l’octubre amb sis zeros menys que l’actual bolívar sobirà, vigent des del 2018

  • Es tracta de la tercera reconversió monetària des de començaments de segle. La inflació ha devorat els canvis precedents

Veneçuela torna a treure zeros a la seva moneda, polvoritzada per la inflació
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Tot és qüestió de zeros a Veneçuela. Quan fa tres anys de la posada en circulació del bolívar sobirà, la moneda que va substituir un bolívar fort convertit en paper sense valor, el Govern de Nicolás Maduro es va veure obligat una vegada més a una nova reconversió, la tercera des de principi de segle. La inflació devora el poder adquisitiu. D’acord amb els càlculs d’economistes opositors, entre juny d’aquest any i el mateix mes del 2020, s’ha acumulat un increment del cost de la vida pròxim al 3.000%. La inflació total el 2020 va ser del 2.959,8%. Enmig d’un fort predomini del dòlar com a instrument d’intercanvi, l’1 d’octubre naixerà el bolívar digital, amb sis zeros menys que els bitllets actuals. D’ara endavant, tot serà divisible per un milió. Per tant, un bolívar digital serà l’equivalent a un milió de l’actual signe monetari.

En l’actualitat, el salari mínim és de 10 milions, uns 2,30 dòlars. Quan entrin en vigor les noves disposicions, es transformarà en 10 bolívars digitals.

Les autoritats del Banc Central (BCV) van assegurar que la nova retallada de zeros busca portar l’ús del bolívar a «una escala monetària més senzilla. La digitalització, es va assenyalar, serà una «fita històrica necessària» en moments que el país comença a deixar enrere els pitjors moments del col·lapse econòmic. El PIB es va esfondrar el 2020 un 26%, i aquest any la caiguda seria del 4%, una xifra que el madurisme considera promissòria. La moneda digital busca alhora evitar els problemes que ha generat la falta de paper i facilitar una connexió «més gran de la població amb el signe monetari, malgrat els atacs externs i els processos especulatius induïts».

No obstant, el BCV preservarà de moment la circulació física del bolívar per «mantenir la inclusió de totes i tots els veneçolans i atendre les seves necessitats transaccionals». Representants del Banc Central es van reunir aquest dijous amb representants de la banca pública i privada per coordinar el procés financer.

Assenyalaments crítics

«El bolívar sí que l’han tornat pols còsmica», va assenyalar la revista ‘online’ Tal Cual. Darrere de l’anunci, com en els dos anteriors, «no hi ha una política econòmica que freni la inflació, fomenti la inversió i estimuli la producció, per això no es pot esperar que tingui l’èxit que tots volem». Treure’n sis zeros, va afegir, «és l’enèsima demostració que Maduro i el seu nucli o no en saben d’Economia o tal com van les coses els representa abundants guanys. No hi ha una altra explicació possible, i menys una que tingui a veure amb les seves conviccions ideològiques».

El president de la Confederació Veneçolana d’Industrials (Conindustria), Luigi Pisella, va estimar que la pròxima reconversió monetària facilitarà les transaccions però no resoldrà la crisi econòmica. Si no es prenen «mesures pertinents», va advertir, aviat «es perdrà el poder adquisitiu de la moneda».

Notícies relacionades

L’economista Víctor Álvarez, que va ser ministre d’Hugo Chávez, va anticipar que aquesta acció de treure zeros no serà l’última. «A la primera reconversió monetària es van treure tres zeros; a la segona, el 2018, cinc zeros, i en aquesta se suprimiran sis zeros. D’aquí un o dos anys en vindrà una altra, i caldrà treure’n set i vuit zeros. Això continuarà passant fins que no es corregeixin les causes estructurals de la hiperinflació, que dissol el poder adquisitiu de la població».

 L’economista Luis Oliveros es va inclinar per un raonament similar. «Sense reforma fiscal, augment dels ingressos fiscals i disminució de la despesa sostenible en el temps seguirem en inflació».

Temes:

Veneçuela