Canvi al país andí

El nomenament d’un primer ministre marxista desencadena la polèmica al Perú

  • La decisió del president Pedro Castillo ha sorprès tothom després d’un discurs conciliador

El nomenament d’un primer ministre marxista desencadena la polèmica al Perú

Ernesto Arias / Afp

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president del Perú, Pedro Castillo, ha sorprès tothom aquest dijous nomenant un gabinet de ministres que serà presidit pel legislador Guido Bellido. Bellido és considerat part de l’ala més dura del partit governant Perú Lliure, ja que és de tendència marxista. Tan sols un dia després d’haver assumit la direcció de l’Estat amb un missatge de reivindicació, però també conciliador, Castillo va designar Bellido com el seu cap de Gabinet i, després, va prendre el jurament als seus ministres enmig d’una gran polèmica pel seu notori perfil esquerrà.

Les crítiques de l’oposició, encapçalada pel fujimorisme, no han trigat gaire a arribar responent que el nomenament confirma les seves acusacions que Castillo vol implantar un Govern «comunista» al país andí. La designació de Bellido, d’origen camperol com Castillo, «és un missatge que polaritza», va reaccionar el legislador de dreta radical Alejandro Cavero, en declaracions a la ràdio de Lima RPP.

Bellido és un enginyer sense experiència en càrrecs públics i fa sis dies que es va convertir en legislador. Segons mitjans peruans, la fiscalia l’havia investigat per presumpta «apologia del terrorisme», per declaracions en una entrevista a l’abril, abans que assumís la seva banca al Congrés, que li atorga immunitat. Bellido ha de comparèixer abans d’un mes davant el Congrés –controlat per l’oposició– per demanar un vot de confiança al nou Gabinet. Si és rebutjat, Castillo haurà de nomenar un altre primer ministre i reorganitzar el Gabinet.

Més designacions

Notícies relacionades

A més del cap del Gabinet, entre els càrrecs més reconeguts en prendre possessió hi ha la vicepresidenta Dina Boluarte, que ha jurat com a ministra de Desenvolupament i Inclusió Social, el sociòleg Héctor Béjar, ministre de Relacions Exteriors, i el metge Hernando Zeballos, ministre de Salut. No obstant, no s’ha anunciat als ministres d’Economia ni de Justícia i Drets Humans, perquè els que, segons mitjans locals, s’havia considerat l’economista Pedro Francke i l’advocat Julio Arbizu, però suposadament van declinar la designació per discrepàncies amb el nomenament de Bellido.

Castillo va iniciar el seu mandat de cinc anys enmig de l’esperança de milers de compatriotes, però també inquietud de bona part dels peruans que temen un brusc gir cap al socialisme després de dècades de polítiques liberals. En el seu primer discurs va anunciar que enviarà al Congrés un projecte per reformar la Constitució, que privilegia el liberalisme econòmic i va ser promulgada el 1993 pel president Alberto Fujimori, l’empresonat pare del seu rival en el ‘ballottage’ del 6 de juny, Keiko Fujimori.

Temes:

Perú