La lluita contra la pandèmia

Itàlia exigirà el passaport Covid per entrar als restaurants i locals d’oci

  • El Govern amplia cinc mesos més, fins al 31 de desembre, l’estat d’emergència

Itàlia exigirà el passaport Covid per entrar als restaurants i locals d’oci
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

A partir del 5 d’agost a Itàlia serà obligatori mostrar el certificat sanitari del coronavirus abans de seure a taula dins un bar o un restaurant, entre altres locals d’oci, segons ha anunciat aquest dijous el Govern. El Consell de Ministres ha aprovat un decret en què, a més, s’amplia l’estat d’emergència durant cinc mesos més, fins al 31 de desembre, enmig d’un repunt dels contagis.

«Volem evitar que un creixement dels contagis derivi en nous tancaments i l’instrument que tenim és la vacuna. Per això el missatge és vacunar-se, vacunar-se i vacunar-se», ha argumentat el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, en una roda de premsa.

El text estipula l’obligació del «certificat verd» –que demostra la vacunació, haver passat la malaltia o una prova negativa– per estar sota sostre en locals com cines, bars, restaurants, teatres, museus, estadis o sales de concerts. El certificat no serà necessari per consumir a la barra ni les terrasses.

«Mesura que dona serenitat»

El primer ministre, Mario Draghi, ha defensat que amb aquesta mesura «els italians podran continuar divertint-se amb la garantia de trobar-se entre persones que no són contagioses» i ha assegurat que el decret és «una mesura que dona serenitat».

L’Executiu de Roma vol així contenir el virus, que va a l’alça en les últimes setmanes, però també animar a la vacunació, i ha recorregut a aquest certificat com altres països, per exemple la França d’Emmanuel Macron.

«Convido tots els italians a vacunar-se immediatament, s’han de protegir a si mateixos i les seves famílies», ha instat el primer ministre després de repassar els beneficis de la vacuna per a l’economia i la societat, ja que la xifra de morts està en mínims.

Divisió dins el Govern

No obstant, l’aprovació d’aquest decret, que haurà de passar pel Parlament, ha dividit els socis de la seva coalició, entre els partidaris d’estendre l’ús del certificat, generalment les forces d’esquerres, i els que volien utilitzar-lo el menys possible, com la ultradretana Lliga.

Tal com reclamava aquest partit, no es demanarà el certificat als transports públics, tot i que el Govern es compromet a estudiar aquest tema quan passi l’estiu, a partir del setembre.

Criteri: la pressió hospitalària

D’altra banda, canvia el criteri segons el qual les regions són catalogades per colors segons les seves restriccions i per a les quals no es tindrà en compte el nombre de contagis o la velocitat de propagació (Rt), sinó la pressió hospitalària. Es consideraran regions grogues, de risc lleu, les que tinguin un 10% dels llits d’uci ocupats per malalts de Covid; les taronges entre el 20 i el 30%, i les vermelles, que suposen confinament, si superen el 30% d’ocupació. En aquests moments totes les regions italianes estan a l’anomenada «zona blanca», sense restriccions, només l’ús de la mascareta en espais tancats.

La campanya de vacunació avança a Itàlia i 28,7 milions de persones ja han completat la pauta, el 53,17% de la població més gran de 12 anys.

Notícies relacionades

El ministre Speranza ha explicat que en les últimes setmanes el certificat sanitari ja ha sigut descarregat, als telèfons o imprès en paper, per més de 40 milions d’italians dels més de 60 milions que ja han rebut almenys una dosi del compost.

La Lliga es va dir «satisfeta» per aquest decret, ja que no obliga a la vacunació els treballadors i els estudiants, com es va arribar a plantejar, i va assegurar que continuarà demanant mesures com la reobertura immediata de les discoteques, que continuen tancades.