França imposa des d’aquest dimecres el certificat sanitari a la cultura i als espectacles

Customers sit on terraces, in Paris, on May 19, 2021 as cafes, restaurants and other businesses re-opened as part of an easing of the nationwide lockdown due to the Covid-19 pandemic. - The French made their way back to cafes and prepared long-awaited visits to cinemas and museums as the country loosened restrictions in a return to semi-normality after over six months of Covid-19 curbs.
Cafes and restaurants with terraces or rooftop gardens can now offer outdoor dining, under the second phase of a lockdown-lifting plan that should culminate in a full reopening of the economy on June 30. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)

Customers sit on terraces, in Paris, on May 19, 2021 as cafes, restaurants and other businesses re-opened as part of an easing of the nationwide lockdown due to the Covid-19 pandemic. - The French made their way back to cafes and prepared long-awaited visits to cinemas and museums as the country loosened restrictions in a return to semi-normality after over six months of Covid-19 curbs. Cafes and restaurants with terraces or rooftop gardens can now offer outdoor dining, under the second phase of a lockdown-lifting plan that should culminate in a full reopening of the economy on June 30. (Photo by Bertrand GUAY / AFP) / BERTRAND GUAY (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

França imposa des d’aquest dimecres la presentació del certificat sanitari a tots els qui vulguin accedir als cines, teatres, museus i a qualsevol esdeveniment cultural o espectacle, esportiu o d’un altre tipus, que reuneixi més de 50 persones.

Aquesta mesura és una etapa en l’extensió del certificat sanitari a partir de començaments d’agost a molts altres actes corrents de la vida social, per a la qual cosa aquesta tarda s’inicia el debat parlamentari d’un projecte de llei del Govern d’Emmanuel Macron, que espera l’adopció definitiva del text per un procediment d’urgència abans del cap de setmana.

Als esdeveniments culturals i als espectacles en què es requereix el certificat sanitari –que pressuposa haver acabat la pauta de vacunació, haver superat la Covid en els últims sis mesos o disposar d’un test negatiu (PCR o d’antígens) de menys de 48 hores– deixarà de ser imprescindible portar mascareta, tot i que es desenvolupin en un espai tancat.

El ministre de sanitat, Olivier Véran, va anunciar aquest dimarts el final d’aquesta obligació que xoca amb les recomanacions d’alguns dels científics que aconsellen l’Executiu i que sorprèn en un moment en què s’està disparant a França el nombre de contagis en el que ja es considera oficialment la quarta onada epidèmica.

Aquest dimecres es van registrar 18.181 nous casos, quan una setmana abans eren menys de 7.000. És un nivell a què no s’arribava des de mitjans de maig.

El final de la mascareta obligatòria en aquests llocs podrà quedar en suspens si en un departament el prefecte (delegat del Govern) ho considera justificat per les condicions epidèmiques locals.

Una vegada s’adopti el projecte de llei que comencen a debatre aquesta tarda els diputats al plenari de l’Assemblea Nacional, el certificat sanitari serà imperatiu el mes que ve per prendre alguna cosa en un bar o en un restaurant, per entrar als grans centres comercials o en un hospital o residència de gent gran com a visitant.

També per utilitzar els transports públics de llarga distància (avions, trens, autocars, barcos).

Notícies relacionades

El certificat s’exigirà igualment als turistes estrangers a França, tot i que, com per a la població local, quedaran exempts els menors de 18 anys fins a finals d’agost perquè és un grup de població que ha tingut poca oportunitat de vacunar-se contra la Covid fins ara.

El president francès ha reunit aquest matí els membres del seu Govern directament implicats en la gestió de la pandèmia en un nou Consell de Defensa sobre qüestions sanitàries de què podrien sortir nous anuncis davant la irrupció de la nova onada.