Per evitar restriccions

França demana treure lliçons de la desescalada «ràpida i imprudent» d’Espanya

S’han reforçat els controls a l’entrada, que seran sistemàtics, en els vols i selectius a les fronteres terrestres

França demana treure lliçons de la desescalada «ràpida i imprudent» d’Espanya

REUTERS / GONZALO FUENTES

1
Es llegeix en minuts
EFE

França està traient lliçons de la desescalada massa ràpida i «imprudent» d’Espanya per intentar evitar haver d’aplicar restriccions més dures, i per això s’han reforçat els controls a l’entrada, que seran sistemàtics en els vols i selectius a les fronteres terrestres.

Aquest és el missatge del secretari d’Estat d’Assumptes Europeus, Clément Beaune, que en una entrevista aquest dilluns al canal BFMTV va parlar dels «països que han reobert massa ràpid, potser de manera imprudent, amb discoteques sense control. Ho hem vist a Espanya».

En un discurs crític però alhora amb to diplomàtic, Beaune va dir que «no es tracta d’estigmatitzar. Es tracta de treure’n lliçons» perquè la desescalada «no es faci massa ràpid sense precaucions, ni aquí ni enlloc».

Preguntat sobre la falta de controls del certificat sanitari que s’ha comprovat en vols procedents d’Espanya, va afirmar que s’ha demanat a les companyies i aeroports que aquests controls es facin de manera sistemàtica, i que es verificarà que això es compleixi.

Quant als passos fronterers per carretera, el secretari d’Estat va reconèixer que «no hi haurà controls sistemàtics a totes les persones que entrin amb cotxe, però hi haurà controls selectius».

Va justificar la vigilància perquè «un dels problemes que hem tingut, per això he parlat d’Espanya, i de Catalunya en particular, és que hi ha molts joves francesos que se n’han anat de festa a Catalunya [...] quan a Espanya no hi havia un protocol sanitari gaire estricte».

«De fet –va afegir– s’ha reforçat a Espanya i Portugal, i han hagut de prendre mesures de toc de queda per fer front a una situació que s’ha desenvolupat massa ràpid».

Notícies relacionades

El departament dels Pirineus Orientals, fronterer amb la costa catalana, és el que té la taxa d’incidència més elevada de França amb diferència, amb més de 300 casos per cada 100.000 habitants, de manera que multiplica per més de sis el nivell d’alerta.

En aquest departament s’ha restablert l’obligatorietat de la mascareta a l’exterior i Beaune va dir que «no s’exclou» la possibilitat que s’imposi de nou un toc de queda, com ja s’aplica en bona part de Catalunya.