Els líders de la UE pressionaran avui Orban perquè retiri la llei que discrimina els LGTBIQ
L’agenda formal distribuïda pel president del Consell, Charles Michel, deixa fora aquest assumpte
Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea pressionaran aquest dijous el primer ministre hongarès, Viktor Orban, perquè retiri una polèmica llei que discrimina i estigmatitza el col·lectiu LGTBIQ, en el marc d’una reforma per protegir el menor de delictes de pedofília que Brussel·les ha qualificat ja de «vergonya» i ha avisat que viola el dret de la UE.
Brussel·les va reaccionar amb tebiesa en els primers dies després de la tramitació de la llei però el to va anar pujant des de les capitals fins a tensar el debat que els 27 van tenir dimarts a Luxemburg per preparar aquesta cimera i que va acabar amb més de la meitat de les delegacions firmant una dura declaració reclamant accions legals de la Comissió Europea contra Budapest.
Tot i que l’agenda formal distribuïda pel president del Consell, Charles Michel, als líders deixa fora aquest assumpte, la majoria de les delegacions dona per fet que es convertirà en l’assumpte central perquè molts líders esperen escoltar les explicacions directes d’Orban i volen demanar-li que retiri la norma.
«Un error»
Alguns líders s’han expressat ja en públic, com la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha dit que li sembla un «error» aquesta llei i ha deixat clar que aquest tipus de normes discriminatòries són incompatibles amb les seves idees polítiques.
Altres delegacions han mostrat la seva preocupació i malestar en les discussions a nivell d’ambaixadors o ministres però donen per fet que els líders abordaran la qüestió en el sopar de dijous, en un debat «cara a cara», perquè segons el seu parer el pols transcendeix l’«ideològic» i afecta la defensa de valors i principis fonamentals de la UE.
La cap de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, per la seva banda, ha dit que la legislació és una «vergonya» i ha promès fer servir «tots els poders» que disposa el seu Executiu per protegir els drets fonamentals en aquest país.
Hongria no cedeix
No obstant, les crítiques dels seus socis europeus no han fet canviar de postura el Govern d’Orban, que ha respost a Brussel·les que el vergonyós són les declaracions de Von der Leyen i ha acusat la resta de països de la UE de basar els seus comentaris en «acusacions falses», cosa que augura un debat difícil entre els caps d’Estat i de Govern.
En tot cas no serà l’únic assumpte a l’agenda d’un Consell europeu de dos dies en què el seu president, Charles Michel, espera abordar també les difícils relacions amb interlocutors clau com Turquia i Rússia, inclosa una petició alemanya d’última hora perquè els líders estudiïn convidar a una futura cimera de la UE el líder rus, Vladímir Putin.
Un altre assumpte clau d’aquesta cita és la gestió migratòria i les dificultats del bloc per consensuar una reforma de la política d’asil capaç de respectar l’equilibri entra la solidaritat que reclamen els països en la primera línia d’entrada a la UE i la responsabilitat de gestionar el flux, que països com Hongria o Polònia consideren no els incumbeix.
Emmanuel Macron Homofòbia Mario Draghi Dia de l'Orgull LGTBI+ Homosexuals Suècia Malta Luxemburg Letònia Irlanda Holanda (Països Baixos) Finlàndia Estònia Xipre Àustria Dinamarca Bèlgica Hongria Portugal Pedro Sánchez Itàlia França Alemanya Unió Europea Angela Merkel Grècia Ursula von der Leyen LGTBI Comissió Europea Mark Rutte Charles Michel António Costa
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Els bancs afirmen que no són responsables davant els ‘ciberfraus’
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Convulsió al país asiàtic La fiscalia de Corea del Sud prohibeix a Yoon sortir del país
- Cornellà no concedeix els permisos per al concert de Lola Índigo