Violació dels DDHH

Hongria prohibeix parlar de l’homosexualitat a les escoles

  • El govern ultranacionalista de Viktor Orbán impulsa una normativa que compara la comunitat LGTB+ amb la pedofília i també prohibeix parlar sobre la identitat sexual o el canvi de sexe

zentauroepp46232387 file photo  hungarian prime minister viktor orban delivers a181213142251

zentauroepp46232387 file photo hungarian prime minister viktor orban delivers a181213142251 / Bernadett Szabo

2
Es llegeix en minuts

El parlament d’Hongria ha aprovat aquest dimarts amb els vots del partit governant Fidesz, de l’ultranacionalista Viktor Orbán, una polèmica normativa que, entre altres aspectes, prohibeix parlar sobre homosexualitat als programes escolars i que ha sigut qualificada d’«homòfoba» per l’oposició progressista.

Aquestes mesures es van incloure dins d’un projecte de llei, contra la pedofília, en la qual es prohibeix exposar menors de 18 anys a pornografia i a qualsevol contingut que fomenti el canvi de sexe i l’homosexualitat.

Segons l’oposició progressista, col·lectius de defensa dels drets LGTB+ i la premsa que no està controlada pel Govern, la llei aprovada és especialment nociva perquè equipara l’homosexualitat amb la pedofília.

Els partits de l’oposició d’esquerra, entre ells els socialistes, la formació Párbeszéd (Diàleg), la Coalició Democràtica i els ecologistes del LMP, van decidir no participar en la votació, mentre que la formació opositora de dretes Jobbik va recolzar la normativa.

D’aquesta manera, Orbán va aconseguir també dividir l’oposició, que ha decidit unir-se –des de l’esquerra fins al dretà Jobbik– en una única candidatura electoral per a les eleccions del 2022 amb l’objectiu de desallotjar el primer ministre del poder. 

Protesta ciutadana

Milers de persones van protestar aquest dilluns a la plaça Kossuth, on es troba el Parlament, contra l’aprovació d’aquesta polèmica llei que van titllar d’«homòfoba» i «nociva».

Segons el canal privat RTL Klub, l’aprovació de la llei suposarà que pel·lícules juvenils com Harry Potter, en les quals es tracten assumptes com la identitat sexual, haurien de ser recomanades només per a majors de 18 anys.

La setmana passada diverses ONG van criticar el projecte de llei, a l’assegurar que la legislació «no té precedents a la Unió Europea (UE)» i posa en perill la salut mental dels joves LGTB+.

Organitzacions com l’Associació Háttér, de defensa dels drets homosexuals, Amnistia Internacional o Budapest Pride van recordar que aquesta legislació és molt semblant a la que Rússia va aprovar el 2013 sobre la «propaganda gai», i que va comportar un augment de l’homofòbia en aquest país.

Retallades en els drets

Des que va arribar al poder el 2010, el Govern d’Orbán ha adoptat una sèrie de lleis que limiten els drets LGTB+ i diversos polítics han llançat públicament missatges homòfobs.

Ja a la Constitució del 2011, aprovada en solitari pel partit d’Orbán, es va determinar que el matrimoni era la unió d’un home i una dona. El president del Parlament i un dels fundadors del Fidesz, László Kövér, ha comparat els homosexuals que volen adoptar amb pedòfils.

Notícies relacionades

«Hongria és un país tolerant i pacient amb l’homosexualitat, sempre que deixin en pau els nostres fills», va afirmar al seu dia Orbán, poc abans que es prohibís l’adopció per part de parelles del mateix sexe.

L’any passat, un llibre per a nens titulat El país de les meravelles és per a tothom, que buscava mostrar respecte envers les minories, va ser descrit pel Govern com a «propaganda homosexual» que s’hauria de prohibir a les escoles. Durant la pandèmia, el maig del 2020, el Govern va prohibir canviar de nom a transsexuals.