Deriva autoritària hongaresa

Von der Leyen qualifica de «vergonya» la llei d’Hongria contra el col·lectiu LGTBI

Von der Leyen qualifica de «vergonya» la llei d’Hongria contra el col·lectiu LGTBI

EFE / POOL / JOHANNA GERON

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha qualificat d’«una vergonya» el nou projecte de llei hongarès que, entre altres aspectes, prohibeix parlar sobre homosexualitat en els programes escolars.

«Aquesta llei clarament discrimina les persones partint de la seva orientació sexual. Va contra tots els valors fonamentals de la Unió Europea», ha dit Von der Leyen en una roda de premsa amb el primer ministre belga, Alexander de Croo, per donar llum verda al pla belga de recuperació postpandèmia.

La cap de l’Executiu comunitari ha afirmat que ha encarregat els comissaris responsables d’aquests assumptes que enviïn una carta a les autoritats hongareses per expressar les «preocupacions legals» que els genera aquesta normativa.

«Crec en una UE on siguis lliure per estimar qui vulguis, que abraci la diversitat que és el fonament dels nostres valors. Utilitzaré tots els poders de la Comissió per assegurar que es garanteixen els drets de tots els ciutadans europeus, siguis qui siguis i visquis on visquis», ha afegit Von der Leyen.

El missatge de la presidenta alemanya arriba una setmana després que el Parlament hongarès aprovés el passat 15 de juny, amb els vots del partit governant de Viktor Orbán, una polèmica normativa que, entre altres aspectes, prohibeix parlar sobre homosexualitat en els programes escolars.

Notícies relacionades

Aquestes mesures es van incloure dins d’un projecte de llei contra la pedofília, en el qual es prohibeix exposar menors de 18 anys a pornografia i a qualsevol contingut que fomenti el canvi de sexe i l’homosexualitat.

Segons l’oposició progressista, col·lectius de defensa dels drets LGTBIQ i la premsa que no està controlada pel Govern, la llei aprovada és especialment nociva perquè equipara l’homosexualitat amb la pedofília. Tretze Estats membres, entre els quals Espanya, van firmar ahir una declaració en la qual condemnen la normativa hongaresa i demanen a la Comissió Europea que utilitzi «totes les eines» per garantir el ple respecte dels drets de tots els ciutadans a la UE. EFE