Cop al Govern de Budapest

Front europeu contra Hongria per discriminar el col·lectiu LGTBI

  • Tretze estats membres, entre els quals Espanya, arremeten contra la legislació hongaresa que prohibeix parlar de la identitat sexual o el canvi de sexe

  • En una carta promoguda pels països del Benelux urgeixen la Comissió Europea a garantir el respecte de la legislació europea i utilitzar totes les mesures al seu abast

Front europeu contra Hongria per discriminar el col·lectiu LGTBI

FRANÇOIS LENOIR / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tretze països de la Unió Europea (UE), entre els quals figura Espanya, han tancat files i s’han unit per condemnar la nova legislació d’Hongria que prohibeix parlar d’homosexualitat o d’identitat sexual en els programes escolars. En una declaració publicada aquest dimarts, amb motiu del Consell d’Assumptes Generals celebrat a Luxemburg, els 13 governs expressen la seva «profunda preocupació» per aquesta nova deriva i urgeixen la Comissió Europea a utilitzar totes les eines al seu abast per assegurar el ple respecte de la legislació europea, inclòs un possible recurs davant el Tribunal de Justícia de la UE.

En el focus de les crítiques es troba una nova normativa legislativa promoguda al Parlament hongarès per l’ultraconservador Fidesz, el partit del primer ministre, Viktor Orbán. La llei no només prohibeix parlar d’identitat sexual a les escoles, sinó també retransmetre programes de televisió per a més petits de 18 anys que continguin temàtica relacionada amb el col·lectiu LGTBI, que «representin l’homosexualitat o que promoguin la desviació de la identitat de gènere, la reassignació de sexe i l’homosexualitat».

«Representa una forma flagrant de discriminació basada en l’orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió, i per tant mereix ser condemnada», remarca el text, firmat per Bèlgica, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, Letònia, Lituània, Luxemburg, els Països Baixos, Espanya i Suècia. Els 13 recorden que la inclusió, la dignitat humana i la igualtat són «valors centrals de la UE» i que no hi pot, per tant, haver compromís possible sobre aquests.

Estigmatització dels LGTBIQ

Notícies relacionades

Per a tots ells, les esmenes introduïdes pel Govern d’Orbán «violen la llibertat d’expressió» al limitar la llibertat d’opinar i de rebre i impartir informació sense interferència de les autoritats públiques, una cosa recollida a la Carta Europea de Drets Fonamentals. «L’estigmatització de les persones LGTBIQ constitueix una clara vulneració del seu dret fonamental a la dignitat», ha advertit el secretari d’Estat per a assumptes europeus d’Espanya, Juan González-Barba. Els governs insten la Comissió Europea, com a guardiana dels tractats, a utilitzar totes les mesures al seu abast, fins i tot denunciar el cas davant el TJUE.

Tret de les tres repúbliques bàltiques, cap Estat membre de l’est d’Europa s’ha sumat a la declaració de condemna promoguda pels països del Benelux. No hi són, per tant, ni Polònia, ni la República Txeca, ni Eslovàquia, entre d’altres. Tampoc han subscrit el text Itàlia, Grècia o Portugal tot i que aquest últim ocupa la presidència de torn de la UE.