Acord a Brussel·les

Llum verda al certificat Covid per facilitar els viatges a la UE aquest estiu

  • Després de quatre rondes de negociacions els representants de l’Eurocambra i el Consell aconsegueixen tancar un acord

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La gratuïtat de les proves PCR i la possibilitat que els governs puguin reintroduir restriccions als viatges eren les dues qüestions que obstaculitzaven fins aquest dijous l’acord sobre el nou certificat digital, que s’utilitzarà per acreditar que una persona ha sigut vacunada contra la Covid-19, està immunitzada perquè ha passat la malaltia o té un test PCR amb resultat negatiu. Finalment, després de quatre rondes de negociacions, el Parlament Europeu i el Consell han aconseguit tancar un acord per facilitar una mobilitat segura des d’aquest estiu a la Unió Europea.

«Fumarada blanca. Tenim un acord sobre la proposta de la Comissió sobre el certificat digital Covid», ha anunciat el comissari de justícia, Didier Reynders. «És un pas important per reiniciar la lliure circulació de la manera més segura possible mentre brinda claredat i certesa als nostres ciutadans», ha celebrat la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides.

El certificat s’expedirà en format electrònic, o en paper per a les persones que no disposin d’un telèfon intel·ligent, i inclourà un codi QR amb la informació fonamental necessària que permetrà certificar que el viatger està lliure del coronavirus. El document el podran sol·licitar totes les persones que vulguin desplaçar-se a altres països europeus i serà de caràcter temporal, fins que l’OMS declari el final de la pandèmia.

Gratuït i bilingüe

Notícies relacionades

A més, serà gratuït i bilingüe (anglès i l’idioma del país emissor) i només inclourà informació essencial com el nom, els cognoms i la data de naixement. En el cas del certificat de vacunació, el certificat haurà d’esmentar la vacuna utilitzada, el fabricant, el nombre de dosis i la data de la injecció. De moment, seran acceptades totes les vacunes autoritzades per l’Agència Europea del Medicament (EMA) –BionTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson– tot i que els estats membres en podran autoritzar d’altres.

Si qui es desplaça ho fa amb un test com a justificant, al certificat hauran d’esmentar el tipus de la prova, la data, el centre on es va dur a terme l’anàlisi i el resultat. Finalment, quan el que se certifiqui sigui la recuperació el document haurà d’especificar la data en què la persona va donar positiu, el nom de l’organisme emissor, la data de l’emissió així com la validesa.