Violència policial

Mor un altre colombià en una jornada de disturbis

  • Les protestes al país sud-americà deixen ja més de 40 víctimes mortals

Mor un altre colombià en una jornada de disturbis
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un altre jove colombià va morir divendres en una jornada de greus disturbis a la ciutat de Popayán (sud-oest), on alguns manifestants van incendiar una instal·lació de la Fiscalia i es van enfrontar amb la força pública, en el marc de les protestes contra el Govern, que deixen ja més de 40 morts al país i diverses denúncies d’abús policial.

La representant a Colòmbia de l’oficina de l’Alta Comissionada dels Drets Humans, Juliette de Rivero, va rebutjar la mort del jove Sebastián Quintero Múnera, de la qual no han transcendit les circumstàncies, i va cridar a la calma i que es respecti la vida. «Lamentem rebutgem la mort violenta del jove Sebastián Quintero Múnera, de 22 anys, fa poques hores a Popayán. Fem una crida a la calma i a respectar la vida i els drets humans de totes les persones», va puntualitzar De Rivero a les xarxes socials.

Les protestes al país, que van començar el 28 d’abril contra la ja extinta reforma fiscal, deixen ja almenys 42 víctimes mortals (41 civils i un policia), segons el que ha reportat a la Defensoria del Poble. El descontentament social busca que el Govern ofereixi educació gratuïta per als universitaris, més oportunitats de treball, accés a la salut i que cessi la violència policial.

Dos ministres a Popayán

En la jornada de disturbis a Popayán, un grup de manifestants va incendiar la seu de la Unitat de Reacció Immediata (URI), de la Fiscalia, capital del departament del Cauca, després de les denúncies que allí va ser abusada una jove per membres de l’Esquadró Mòbil Antiavalots (Esmad) de la policia. Cauca és el departament agroindustrial veí del Valle del Cauca, la capital de la qual és Cali, epicentre de les manifestacions i la ciutat més afectada pels excessos protagonitzats per vàndals que han bloquejat vies, han atacat i saquejat comerços i incendiat autobusos, entre d’altres.

A Popayán, els manifestants també va cremar un vehicle, van fer pintades a les parets i van trencar vidres d’edificis del Govern local que, igual que la majoria de les construccions, són blanques.

Davant la complexa situació d’ordre públic, el president colombià, Iván Duque, ha enviat avui els ministres de Defensa, Diego Molano, i el de l’Interior, Daniel Palacios, a aquesta ciutat per atendre la situació. «Davant dels lamentables fets relacionats amb la jove morta, de 17 anys, és necessari avançar una investigació exhaustiva», va afegir el cap d’Estat.

La menor va aparèixer sense vida a casa seva després de denunciar en xarxes socials que havia sigut abusada. La Fiscalia va iniciar la investigació d’aquest cas i va enviar des de Bogotà a Popayán un equip especial. Mentrestant, l’alcaldia de Popayán va decretar la llei seca i el toc de queda per fer front a la situació.

Una altra estàtua enderrocada

Notícies relacionades

També a Popayán, alguns manifestants van fer caure l’estàtua del pròcer de la independència Francisco de Paula Santander i l’escultura Edificadores de Paz, que rendia homenatge als policies. Per fer-ho van utilitzar sogues i després els van fer pintades. El passat 7 de maig, l’estàtua del fundador de Bogotà, el conqueridor espanyol Gonzalo Jiménez de Quesada, va ser enderrocada del pedestal on estava instal·lada al centre de la capital colombiana per indígenes misak. Aquesta ètnia va tirar al terra a Cali, capital del departament del Valle del Cauca, l’estàtua del fundador d’aquesta ciutat, el conqueridor Sebastián de Belalcázar, en fets registrats el passat 28 d’abril, el primer dia de les protestes.

Els misak, que habiten principalment al departament del Cauca, també van fer caure el 17 de setembre de l’any passat a Popayán l’estàtua de Sebastián de Belalcázar, fundador d’aquesta ciutat del sud-oest del país.

Temes:

Colòmbia