La gestió de la pandèmia

La UE demana a Biden que exporti vacunes abans de pensar a alliberar les patents

  • Els Vint-i-set responen a Washington que la suspensió temporal dels drets de propietat intel·lectual «no és una solució màgica» a curt termini

  • «La urgència ara és accelerar la producció de vacunes i garantir que es distribueixen de forma equitativa», avisa la presidenta de la Comissió Europea

La UE demana a Biden que exporti vacunes abans de pensar a alliberar les patents
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La proposta del president dels Estats Units, Joe Biden, de recolzar la suspensió temporal de les patents de les vacunes contra la Covid-19 ha rebut aquest dissabte una galleda d’aigua freda de la Unió Europea. Tot i que els caps d’Estat i de Govern de la UE estan disposats a discutir totes les iniciatives que facin possible un augment de la producció d’antídots consideren que, a curt termini, la solució passa perquè els països i regions que produeixen a gran escala –com els Estats Units– copiïn Europa i exportin vacunes.

«Estem disposats a recolzar tot el que porti a un augment de la producció mundial, però a curt termini no és una solució màgica», ha respost el president del Consell Europeu, Charles Michel, durant la cimera de Porto sobre la iniciativa llançada l’octubre passat per l’Índia i Sud-àfrica, en el marc de l’Organització Mundial del Comerç, i que va reviure dimecres passat quan el president nord-americà va anunciar públicament que recolza la idea.

«És molt important estar oberts a aquesta discussió però cal tenir en compte que és una qüestió a llarg termini. Ni a curt ni a mitjà termini. La urgència ara és accelerar la producció de vacunes i garantir que es distribueixen de forma equitativa», ha insistit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha tornat a convidar la Casa Blanca –i altres regions o països productors– a seguir l’exemple de la UE i exportar vacunes.

«La UE és la farmàcia del món: 400 milions de dosis produïdes i el 50%, uns 200 milions, exportades a 90 països diferents, així que convidem d’altres a fer el mateix» perquè «és la millor manera, a curt termini, de fer front al coll d’ampolla i la falta de vacunes d’àmbit mundial», ha insistit l’alemanya. Segons les últimes xifres disponibles, fins al 3 de maig, la UE havia exportat 178 milions de vacunes produïdes al territori europeu en contrast amb l’estratègia de l’‘America first’ dels Estats Units, el gruix al Japó (72 milions), el Regne Unit (18,5), el Canadà (18,4), Mèxic (9,7) i l’Aràbia Saudita (7,2).

Crides de Draghi i Macron

Notícies relacionades

Ni Michel ni Von der Leyen han esmentat explícitament Washington o Londres en els seus retrets tot i que altres dirigents europeus no han tingut tants miraments. «Abans d’arribar a alliberar les patents cal treure el bloqueig a les exportacions que els Estats Units i el Regne Unit continuen mantenint», ha dit el primer ministre italià, Mario Draghi. «Emplaço molt clarament els Estats Units a posar fi a les prohibicions a l’exportació de vacunes i components perquè impedeixen la producció (en altres regions)», ha apressat el president francès, Emmanuel Macron, que ha explicat que hi ha laboratoris a Europa, com és el cas de l’alemany Curevac, que diuen tenir problemes de producció perquè els ingredients necessaris per fabricar els antídots estan bloquejats.

Tot i que són molts els països que s’han mostrat disposats a discutir la proposta de Biden, entre els quals Espanya, altres estats membres com Alemanya, seu de la firma BioNTech, que té en les seves mans la patent de la vacuna d’ARN missatger Comminarty, s’oposen rotundament a la suspensió dels drets de propietat intel·lectual de les patents. «He tornat a deixar clar que no crec que l’alliberament de patents sigui la solució per fer arribar més vacunes a més persones. Crec que necessitem la creativitat i el poder d’innovació de les empreses i això inclou la protecció de patents», ha explicat Angela Merkel, que ha participat a la cimera per videoconferència. Merkel tem que un alliberament dels drets sense control de qualitat podria tenir més riscos que oportunitats i frenar la innovació que podria ser necessària per portar a terme reajustaments davant variants i mutacions del virus.

Mes decisiu per al certificat verd digital