Conflicte territorial

Un agricultor belga desplaça amb el seu tractor la frontera amb França per guanyar terreny

  • El pagès modifica uns límits marcats pel Tractat de Courtrai de 1820 i engrandeix el territori belga, en benefici del seu poble i en detriment del francès Bousignies-sud-Roc

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un agricultor belga de la localitat d’Erquelinnes, que va moure una pedra de 150 quilos per engrandir el seu terreny i passar amb el seu tractor, ha desplaçat accidentalment la frontera entre Bèlgica i França en 2,29 metres.

El pagès d’aquest municipi del sud de Bèlgica que toca amb el nord de França va modificar així una frontera delimitada pel Tractat de Courtrai de 1820 i va engrandir el territori belga, en benefici del seu poble i en detriment del francès Bousignies-sud-Roc.

L’alteració en la cartografia va ser descoberta per un grup d’aficionats a la història, Jean-Pierre Chopin, Philippe Fayt i Jean-Paul Maieu, quan recorrien el lloc amb mapes de l’època.

Inscripció de 1819

La pedra en qüestió, gravada amb la data 1819, estableix com va quedar registrada aquesta frontera després de la derrota de Napoleó el 1815 a la localitat belga de Waterloo, abans de la formació de Bèlgica com a Estat el 1830.

Segons el relat d’alguns veïns a mitjans francesos, l’agricultor en qüestió hauria desplaçat la pedra per engrandir lleugerament el seu terreny, mentre que altres mitjans indiquen que el granger va moure la roca per poder maniobrar millor amb el tractor.

«S’ha mogut el límit de 1819, s’amplia Bèlgica i el nostre municipi. Els francesos òbviament no hi estan d’acord, haurem de tornar a posar la coses a lloc», ha escrit a Facebook l’alcalde del municipi belga d’Erquelinnes, David Lavaux, que es va desplaçar fins al punt en discòrdia amb un equip de la televisió francesa TF1.

Solució «amistosa» o denúncia penal

Les autoritats belgues contactaran amb el granger per demanar-li que torni a posar la pedra al seu lloc i evitar que Brussel·les incorri en un conflicte fronterer amb el país veí i que l’agricultor hagi de respondre davant un tribunal penal.

«Però si mostra bones intencions no tindrà cap problema, ho solucionarem de manera amistosa», ha declarat l’alcalde al diari local ‘Sudinfo’.

Notícies relacionades

Lavaux ha explicat que creu que el propietari va moure la roca per guanyar una mica de terreny i ha dit que els responsables municipals s’han reunit amb ell per sol·licitar-li que torni el pal al seu lloc original, perquè «no és només una fita entre dos veïns, sinó que delimita dos països», tot i que els veïns transfronterers s’ho han pres «amb humor».

«No hem reduït massa França», ha afegit Lavaux, que espera que el cap de setmana Bèlgica i França hagin recuperat les seves dimensions originals.

Temes:

Bèlgica