Després del confinament

Itàlia emprendrà la seva reobertura el 26 d’abril a l’aire lliure

  • Els cines, teatres i sales de concert, tornaran també el 26 d’abril a les zones de menor risc i podran oferir funcions tant a l’aire lliure com en sala tancada

  • Es recuperarà la qualificació de «zona groga», la de menor risc epidemiològic

Itàlia emprendrà la seva reobertura el 26 d’abril a l’aire lliure
3
Es llegeix en minuts

Itàlia emprendrà el 26 d’abril l’anhelat camí de la reobertura, amb la tornada de les escoles i dels sectors que puguin desenvolupar-se a l’aire lliure per evitar el virus, com la restauració, amb la intenció que sigui definitiva.

«Si els italians tenen un comportament adequat, i la campanya de vacunació continua funcionant no tinc dubtes que la situació cada vegada anirà millor i serà molt baixa la possibilitat de tornar enrere», ha afirmat el primer ministre, Mario Draghi, en una roda de premsa des del romà Palau Chigi, seu del Govern.

Aprofitant el retrocés del coronavirus i la imminència de la calor, el Govern ha anunciat aquest divendres la «data clau» del 26 d’abril com l’inici d’un procés de «transició» cap a la represa de sectors que continuen tancats a causa de les mesures anti-Covid.

A l’actualitat, un decret establia que fins al 30 d’abril totes les regions del país estarien catalogades com de risc mitjà o alt de contagi, el que limitava especialment sectors ja molt perjudicats després d’un any de pandèmia, com la restauració. Des del 26 d’abril es recuperarà la qualificació de «zona groga», la de menor risc epidemiològic, i les regions que hi entrin podran tornar a apujar la persiana als seus restaurants i bars, per dinar o sopar, sempre que sigui a l’aire lliure.

Una mesura molt esperada i que molts propietaris ja preveien, i aquest divendres, anticipant l’auguri, als carrers de Roma es podien veure nombrosos establiments que col·locaven a les seves portes terrasses.

De moment, es manté el toc de queda des de les 22.00 locals (20.00 GMT), imposat el novembre passat, i com fins ara, la situació de cada regió es valorarà setmanalment.

Tornada al col·le

En aquests plans de represa tenen especial cabuda les escoles, que en els últims mesos han fet anar de cul a pares, docents i alumnes amb obertures, tancaments i classes telemàtiques en funció de les dades de contagi de cada setmana.

Draghi, que havia promès permetre que els nois acabessin el curs passant almenys un mes junts a les aules, va anunciar que en deu dies els col·legials de tots els cursos tornaran al pupitre de manera presencial a les regions de risc lleu i moderat.

Els que estiguin a zones de risc màxim, conegudes com a «àrees vermelles», combinaran l’educació presencial amb la telemàtica.

«Es pot mirar al futur amb un prudent optimisme», va dir Draghi, per després assenyalar que amb aquestes mesures el seu Govern assumeix «un risc raonable» per beneficiar l’economia i la vida social.

Calendari per a la vida social

El titular de Sanitat, Roberto Speranza, assegut al costat del primer ministre, ha explicat que ara comença una «fase de transició» amb un calendari de reobertures que s’estendrà a l’estiu. Des del 15 de maig es preveu la tornada de les piscines descobertes, des de l’1 de juny els gimnasos podran oferir algunes activitats que encara no han sigut aclarides i des de l’1 de juliol, les fires.

Pel que fa als cines, teatres i sales de concert, tornaran també el 26 d’abril a les zones de menor risc i podran oferir funcions tant a l’aire lliure com en sala tancada, però amb aforaments diferents, ha anunciat el ministre de Cultura, Dario Franceschini.

Sota sostre es podrà ocupar la meitat de l’aforament (l’anterior decret preveia el 25%) fins a un màxim de 500 espectadors, mentre que els recintes oberts podran acollir fins a mil persones. El públic haurà de respectar la distància interpersonal i portar mascareta.

Notícies relacionades

D’altra banda, els científics que assessoren el Govern han deixat la porta oberta a permetre espectacles culturals de més envergadura a l'exterior, després de les crítiques per l’organització d’un partit de l’Eurocopa de futbol a l’estadi Olímpic de Roma.

Aquests esdeveniments hauran de passar per acords puntuals entre el Ministeri de Sanitat, les regions i els organitzadors i comptaran amb protocols sanitaris específics per a cada situació.