’Sofagate’

Michel i Von der Leyen discutiran aquesta tarda l’incident d’Ankara per evitar que es repeteixi en el futur

  • Von der Leyen en la visita a Turquia va ser relegada a un sofà mentre que Michel va ocupar una cadira al centre de la sala en condició d’igualtat amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan

Michel i Von der Leyen discutiran aquesta tarda l’incident d’Ankara per evitar que es repeteixi en el futur
1
Es llegeix en minuts

El president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es veuran les cares aquest dilluns en la primera reunió que mantenen després de l’incident diplomàtic a Turquia, en la qual buscaran evitar que aquest cas torni a repetir-se en el futur.

Malgrat que Brussel·les assegura que es tracta de la tradicional reunió setmanal entre presidents, la cita serà la primera ocasió en què els dos dirigents discuteixin la insolència que va patir Von der Leyen en la visita a Turquia, on va ser relegada a un sofà, mentre que Michel va ocupar una cadira al centre de la sala en condició d’igualtat amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

El frec diplomàtic ha generat certa tensió no només amb Ankara sinó entre les mateixes institucions comunitàries. D’una banda, la Comissió Europea assenyala que el protocol es va trencar en detriment de Von der Leyen i atribueix l’organització de l’esdeveniment al Consell i les autoritats turques, mentre que d’altra banda, el servei de protocol del Consell defensa que no va tenir accés a la sala en la qual es va realitzar la reunió i que l’error es deu a una interpretació estricta del protocol, que, segons els tractats, dona rang de cap d’Estat al president del Consell i de primer ministre al de la Comissió en viatges a l’estranger.

Diferents interpretacions

Després de l’episodi, Brussel·les va moure fitxa i, com ha confirmat el portaveu Eric Mamer, va enviar un correu al Consell, en línia amb les directrius de Von der Leyen, a fi d’abordar l’assumpte. «La nostra interpretació de les regles és que hem de trobar una manera comuna d’enfocar aquests temes, d’una manera harmonitzada, per a futurs esdeveniments», ha explicat el portaveu.

Notícies relacionades

«La presidenta va demanar que els serveis es posessin en contacte pels canals apropiats amb els col·legues del Consell implicats en l’organització de l’esdeveniment a Ankara per trobar una manera sostenible d’assegurar que en el futur no passen aquestes situacions», ha afegit Mamer.

De tota manera, ha descartat que sobre la taula hi hagi una reforma dels tractats i ha volgut enviar un missatge d’unitat, remarcant que la cooperació entre presidents continuarà funcionant «en interès dels Vint-i-set i dels seus ciutadans».