Comicis legislatius

Borisov guanya les eleccions a Bulgària, però pot perdre el poder

  • El populista primer ministre perd una quarta part dels diputats que tenia fins ara el seu partit al Parlament

  • Els partits protesta i antisistema irrompen amb força al panorama polític del país més pobre de la UE

Borisov guanya les eleccions a Bulgària, però pot perdre el poder
3
Es llegeix en minuts

Bulgària, el país més pobre de la UE, afronta una formació de Govern molt difícil després de les eleccions guanyades diumenge, tot i que amb pèrdua de recolzament, pel primer ministre, el populista Boiko Borisov, i marcades per la irrupció de partits protesta reticents a pactar amb les forces tradicionals. Borisov ha aconseguit guanyar les seves cinquenes eleccions consecutives des del 2009, malgrat la mala gestió de la pandèmia, les acusacions de corrupció i l’afartament de molts búlgars cap a un sistema polític i social que veuen en mans d’una petita oligarquia.

Amb el 87 % de les paperetes escrutades, el seu conservador Ciutadans pel Desenvolupament Europeu de Bulgària (GERB) ha aconseguit el 26% dels recolzaments i, segons càlculs no oficials, 69 dels 240 escons del Parlament, 26 menys dels que tenia. Aquest resultat, el pitjor del GERB des que Borisov el va fundar el 2006, i l’anunciada negativa a pactar amb ell de quatre dels altres cinc partits que entraran al Parlament, li posen molt difícil poder formar Govern.

Borisov es va dirigir ja ahir a la nit a tots els partits a través de la xarxa social Facebook per «oferir la pau» i proposar un Executiu tecnòcrata d’unitat format que dirigeixi el país fins a finals d’any i gestioni la crisi de la pandèmia, que afecta molt durament el país.

Triomf de la protesta

Si el GERB ha sigut el guanyador matemàtic, el gran triomfador dels comicis ha sigut Existeix Tal Poble, un partit sorgit de les protestes antigovernamentals de l’estiu passat i que en la seva primera cursa electoral ha quedat segon, amb el 18 % i 47 escons. El seu líder és Slavi Trifonov, un cantant i expresentador d’un popular programa de sàtira política, que ha llançat un missatge populista contra la corrupció, el clientelisme polític i l’oligarquia amb què identifica el GERB i el Partit Socialista, les forces que han dominat la política búlgara l’última dècada.

En el seu èxit ha relegat els socialistes al tercer lloc, amb tot just el 15 % dels vots, dotze punts menys que el 2017. Trifonov, de qui es desconeix l’opinió sobre molts temes de política nacional i internacional i que rebutja fer entrevistes, va descartar durant la campanya pactar amb aquestes dues forces. El seu programa de Govern no està clar, més enllà de la seva promesa de canviar el sistema i acabar amb la corrupció en un dels països de la Unió Europea que pitjor puntua en aquest aspecte.

També es nega a pactar amb el GERB i els socialistes mostren dos nous partits protesta: el conservador Bulgària Democràtica (9,5 %) i l’esquerrà ¡Aixeca’t Bulgària! ¡Mafiosos Fora! (4,8). Així, tres partits nous nascuts de l’enuig que a l’estiu va portar al carrer durant setmanes milers de búlgars, sumen ara un terç dels escons, amb la incertesa de què faran amb ells.

Coalició de partits de protesta

«Els búlgars havien d’escollir entre el previsible i el canvi, i al final han escollit les dues i creat una situació d’empat, ja que les forces d’aquest canvi no estan unides», resumeix a Efe la situació el politòleg Parvan Simeonov. Segons aquest expert, una opció de Govern que seria acceptada per bona part de la societat seria una coalició d’aquests partits protesta, avalats des de fora pel Partit Socialista per aplicar polítiques concretes. Si mantenen la negativa a pactar amb els socialistes, l’alternativa seria una repetició electoral que, segons Simeonov, beneficiarà Trifonov.

L’opció d’una gran coalició entre el GERB i els socialistes, que no tindria majoria, ha sigut descartada avui per la líder d’aquest partit, Kornelia Ninova, que va afirmar que cal crear una coalició contra Borisov i no va descartar noves eleccions.

Notícies relacionades

En aquesta constel·lació de possibles pactes ha quedat despenjat, de moment, el Moviment pels Drets i Llibertats, el partit de la minoria turca, que tradicionalment era la tercera força més votada i essencial per assegurar la formació de Governs de tot l’espectre ideològic, i que ha sigut desplaçada ara al quart lloc.

El més immediat repte del nou Govern serà afrontar la pandèmia. Bulgària ha tingut en alguns moments una de les taxes de mortalitat per la Covid-19 més altes del món i actualment té xifres rècord de contagis i hospitalitzacions.

Temes:

Bulgària