Viatge en plena crisi

Escàndol a Itàlia per les lloances de Renzi al príncep bin Salman a l’Aràbia Saudita

  • Mentre Conte presentava la seva dimissió per formar nou govern, el líder d’Itàlia Viva visitava Riad

  • El polític italià cobra cada any 80.000 dòlars d’un institut d’inversions saudita

Escàndol a Itàlia per les lloances de Renzi al príncep bin Salman a l’Aràbia Saudita
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Matteo Renzi, líder d’Itàlia Viva que aquesta setmana va provocar la caiguda del Govern de Giuseppe Conte, continua suscitant polèmiques i indignació al seu país. L’últim ha sigut la revelació d’un diari italià que ha revelat que, mentre el primer ministre italià presentava la seva dimissió, el polític florentí mantenia trobades a Riad amb Mohamed bin Salman, el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, l’aura de reformador del qual s’ha vist entelada per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi

El diari ‘Domani’, que també ha documentat la presència del polític al país del Golf amb un vídeo –que, en les últimes hores, s’ha tornat viral a les xarxes italianes– afirma que el viatge de Renzi es va portar a terme en el marc de les seves col·laboracions amb l’Institut Future Investment Initiative, un centre vinculat a la família reial saudita que li estaria pagant 80.000 dòlars a l’any per integrar el seu comitè consultiu

Davant la sobtada decisió de Conte de dimitir dimarts passat 27, Renzi es va veure obligat a tornar ràpidament a Roma en un avió privat pagat per aquest institut, en el qual, a més, era l’únic passatger, segons ha afegit el diari italià. Però la rocambolesca història no acaba allà. 

De fet, encara més crítiques han aixecat les paraules que va utilitzar Renzi a Riad lloant bin Salman i l’Aràbia Saudita. «És un gran plaer i honor ser aquí amb el gran príncep hereu», comença dient Renzi en el vídeo. «Amb el seu lideratge i el del rei Salman, el regne pot tenir un paper crucial», continua. 

Serveis secrets

«No puc parlar dels costos laborals a Riad, perquè soc molt gelós», afegeix en un altre moment, després de dir que l’Aràbia Saudita «podria ser el lloc d’un nou renaixement». I, tot seguit, esmenta l’històric llegat de la Florència renaixentista, ciutat de la qual ell mateix va ser alcalde entre 2009 i 2014, abans de fer el salt a la política nacional. 

Les crítiques –no només a les xarxes, amb nombrosos mems i muntatges fotogràfics– han corregut com la pólvora a Itàlia. «Renzi, sota escrutini per la seva conversa pagada amb el príncep Bin Salman», ha escrit aquest matí el diari ‘La Repubblica’, al citar el comentari d’una font dels serveis secrets italians. 

Notícies relacionades

En la mateixa línia, altres mitjans han assenyalat el conflicte d’interès que existiria entre aquestes activitats i el paper que té com a líder d’un partit italià. Especialment en aquest delicat moment de crisi política i incertesa al seu país. 

Una realitat és que el senador Renzi, segons la seva última declaració de renda –que a Itàlia ha de ser pública per llei– és avui un home molt ric, possiblement també gràcies a aquestes activitats. En concret, segons aquest document, l’any 2019 va ingressar més d’un milió d’euros i va pagar 425.000 euros en impostos.