Els palestins recriminen a Israel la seva obligació de proveir-los vacunes

  • La població dels territoris ocupats haurà d’esperar fins al març per rebre les primeres dosis

  • El govern ultraconservador israelià presumeix de ser el país líder mundial en vacunació

zentauroepp53881162 a palestinian man argues with an israeli soldier during a pr200625174851

zentauroepp53881162 a palestinian man argues with an israeli soldier during a pr200625174851 / MOHAMAD TOROKMAN

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

L’èxit de la campanya de vacunació d’Israel, amb més del 20% de la seva població immunitzada, té les seves ombres. Mentre el país lidera els rànquings mundials de vacunació, els cinc milions de palestins que viuen a la Cisjordània ocupada i la Gaza bloquejada encara hauran d’esperar mesos per rebre les seves dosis. Analistes i experts internacionals reivindiquen l’obligació legal, moral i humanitària d’Israel de vacunar la població palestina que viu sota la seva ocupació militar.

Fa unes setmanes, el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu anunciava amb convicció que el seu país sortiria de la pandèmia a la primavera –just a temps per a les eleccions. Sobre aquestes dates, també arribaran les vacunes a l’altre costat de la Línia Verda que separa els territoris palestins ocupats d’Israel. L’Autoritat Palestina (AP) ha declarat que rebrà les primeres dosis al març, després d’un acord amb la farmacèutica AstraZeneca.

«La recerca per part dels líders palestins per obtenir les vacunes de diverses fonts no eximeix Israel dels seus deures cap al poble palestí de proporcionar les dosis», ha afirmat Riyad al-Maliki, ministre palestí de Relacions Exteriors. Entre Gaza i Cisjordània, les xifres de contagis superen els 148.000 casos i els 1.610 morts des de l’inici de la pandèmia. El coronavirus va venir a empitjorar una situació crítica ja per si mateixa amb la crisi econòmica de l’AP i la presència d’un sistema de salut mal proveït i amb instal·lacions mèdiques deficients a causa de l’ocupació.

Debat polèmic

Experts en dret internacional han analitzat repetides vegades el polèmic debat entorn de la responsabilitat legal d’Israel sobre els territoris que ocupa. L’Acord d’Oslo de 1995 delega la responsabilitat de l’atenció mèdica a les autoritats palestines però, alhora, obliga les dues parts a cooperar en la lluita contra les pandèmies. En dret internacional, el Conveni de Ginebra obliga la potència ocupant a garantir subministraments mèdics i prevenir les malalties contagioses i les epidèmies.

«En altres paraules, el règim israeliàl’obligació legal d’adquirir una quantitat suficient de vacunes per als palestins que viuen sota la seva ocupació militar», reivindica l’analista palestina Yara Hawari a ‘Al Jazeera’. En aquesta línia, l’AP va sol·licitar 10.000 dosis per immunitzar els treballadors sanitaris de primera línia però Israel va denegar aquesta petició, segons informa l’Organització Mundial de la Salut. Com un «gest humanitari», el govern israelià ha informat que hauria entregat 100 dosis de vacunes a l’AP, que nega haver-les rebut.

«Racisme i apartheid»

La desatenció d’Israel a la població palestina pot tenir greus conseqüències sobre la societat israeliana, ja que diàriament uns 60.000 palestins creuen territori sobirà israelià per treballar, la majoria al sector de la construcció. Mentre esperen l’arribada de les vacunes d’AstraZeneca, els territoris palestins també esperen l’aprovació de COVAX. Aquest mecanisme promogut per l’OMS proporcionarà vacunes gratuïtes a 90 països que no les poden finançar.

Notícies relacionades

Si tot surt com s’ha planejat, COVAX proveirà prou dosis per immunitzar al voltant del 20% de la població palestina. Tot i que es preveu que les vacunes no arribin fins a mitjans d’any. A més, les dosis aterraran als aeroports israelians abans de transferir-se als territoris ocupats, augurant un augment dels retards. Mentrestant, Israel fa gairebé un mes que vacuna, cosa que l’ha convertit en el primer país del món en índex de vacunació, amb el 20% de la ciutadania immunitzada.

«Aquesta situació posa en relleu el racisme al cor de la societat israeliana», afirma l’analista jueu-nord-americà Richard Silverstein a ‘Middle East Eye’, «mostrant com Israel és una nació basada en l’apartheid, amb drets, privilegis i beneficis superiors oferts als jueus i inferiors als palestins».