crisi sanitària global

Escàndol al Brasil per un pastor evangèlic que ven mogetes màgiques contra la Covid-19

  • Un jutge demana al Ministeri de Salut que intervingui davant el frau

  • El predicador cobra 150 euros per les seves mongetes miraculoses

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Brasil ja té més de 203.000 morts i 8,1 milions d’infectats per Covid-19. La campanya de vacunació, va informar el Govern d’ultradreta, començarà en «tres o quatre dies». Un 22% de la població no vol rebre al seu cos cap tipus de vacuna, sigui russa, xinesa o nord-americana. Es tracta de més de 40 milions de persones. A ells, el pastor evangelista Valdemiro Santiago els ofereix les seves mongetes màgiques.

El Ministeri de Salut, que dirigeix el general Eduardo Pazuello, va assegurar que no patrocina una solució com aquesta davant els estralls de la pandèmia. També va dir que el predicador va desobeir l’ordre de deixar de promocionar el producte com si fos miraculós. Santiago va posar un preu alt a les seves mongetes: 150 euros com a mínim. Segons la gravetat del pacient, les llavors poden costar molt més.

La justícia ja ha intervingut en l’assumpte. Un fiscal ha acusat el fundador de l’Església Mundial del Poder de Déu, un dissident de l’Església Universal, un dels suports de l’actual Govern, d’abusar de la llibertat religiosa i de propaganda enganyosa.

La revista ‘Carta Capital’ ha considerat que el general Pazuello és a la seva manera tolerant amb l’engany. «El silenci del Ministeri de Salut és comprensible, Valdemiro Santiago és un entusiasta partidari de Jair Mesías Bolsonaro».

Contra la vacunació

El pastor evangèlic no és l’únic que desconfia de la ciència. Després d’assabentar-se que Bolsonaro desconfia dels avenços mèdics, el sacerdot catòlic Elenildo Pereira va dir que no es vacunarà fins que existeixi una «prova científica» de l’eficàcia d’aquesta immunització. Pereira va aprofitar una homilia televisiva per assegurar que creurà en la vacuna una vegada que passi «per totes les proves possibles i imaginables» que precedeixen el registre de salut. Tot just llavors oferirà el seu cos.

Notícies relacionades

La segona onada de la pandèmia troba el Brasil treballant contra rellotge per iniciar la seva campanya de vacunació enmig d’una forta controvèrsia política entre Bolsonaro i el governador de São Paulo, Joao Doria, un exaliat del capità retirat.

La regió econòmica més important del Brasil va anunciar la setmana passada que la vacuna desenvolupada pel laboratori xinès Sinovac i l’institut paulista Butantan, ha aconseguit un 78% d’eficàcia contra la Covid-19 en casos lleus, i del 100% en moderats i greus. Doria s’ha enfrontat al negacionisme de Bolsonaro des del començament de la pandèmia. Malgrat les suspicàcies i subestimacions recurrents del president, el Ministeri de Salut va disposar la compra de 100 milions de dosi de la vacuna xinesa l’aplicació de la qual va autoritzar aquest dilluns l’Agència Nacional de Vigilància Sanitària (Anvisa).