Tensió als EUA

Pelosi amenaça amb un segon ‘impeachment’ si Trump no dimiteix «immediatament»

L’opció del judici polític guanya punts després que el vicepresident Mike Pence hagi mostrat les seves reticències a invocar l’esmena 25 de la Constitució

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Malgrat que el seu mandat s’acaba d’aquí a 12 dies, el clam a Washington per destituir l’encara president Donald Trump després de l’assalt al Capitoli incitat per ell mateix s’ha tornat eixordador i els demòcrates han trepitjat l’accelerador per iniciar un procés d’‘impeachment’. El rebuig del vicepresident Mike Pence a activar l’esmena 25 de la Constitució, una de les dues opcions per treure Trump del Despatx Oval i que permetria una destitució ràpida, ha precipitat l’estratègia del partit de Joe Biden.

La presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va enviar aquest divendres una carta als membres del Congrés en què va anunciar que impulsarà el judici polític si Trump no dimiteix «immediatament» i va recordar el cas de Richard Nixon, que va renunciar al càrrec després de l’escàndol del Watergate per evitar el deshonor de l’‘impeachment’ després que el Partit Republicà li retirés el seu suport. Segons fonts demòcrates citades per Reuters, Pelosi no és partidària d’aquest mecanisme, però creu que el seu debat podria animar Pence a acollir-se a l’esmena 25.

Si finalment tira endavant l’opció del judici polític, Trump serà el primer president en la història dels Estats Units a passar dues vegades per aquest procés. A més, si és condemnat podria ser inhabilitat per tornar a exercir un càrrec públic, amb la qual cosa es desactivaria la possibilitat que es torni a presentar a les eleccions el 2024.

Els inconvenients

Es tracta, en tot cas, d’un procés complex i llarg. Alguns mitjans afirmen que es podria fer una tramitació exprés i presentar-se els càrrecs dilluns i votar-se dimecres a la Cambra de Representants. Posteriorment, el cas passaria al Senat, que fa les funcions de jurat del judici polític.

Notícies relacionades

Tot i que l’‘impeachment’ superi la votació a la Cambra baixa, és més difícil que ho aconsegueixi a l’alta, ja que 17 republicans haurien de votar com els 50 demòcrates. No obstant, alguns senadors republicans, com Ben Sasse, de Nebraska, ja han avançat la seva disposició a recolzar la iniciativa al considerar que Trump «ha fet cas omís del seu jurament com a president» de «preservar, protegir i defensar la Constitució». 

Un altre inconvenient que esgrimeixen els experts en contra de l’‘impeachment’ és que podria bloquejar el començament del mandat de Biden, ja que el Senat ha de confirmar els nomenaments dels secretaris d’Estat i altres alts càrrecs de l’Administració.