Coronavirus als EUA

El Congrés dels EUA presenta una proposta de despesa de 2,3 bilions

Aquests comptes inclourien el paquet estímul econòmic de resposta davant la pandèmia

El Congrés dels EUA presenta una proposta de despesa de 2,3 bilions
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els líders del Congrés dels Estats Units van presentar aquest dilluns una proposta de 5.593 pàgines que inclou una llei de despesa federal per un import de 2,3 bilions de dòlars, que englobaria el paquet d’estímul per pal·liar els efectes de la pandèmia en l’economia per valor de 900.000 milions de dòlars.

Mitjans de comunicació locals van indicar que aquesta podria ser una de les peces legislatives més grans mai considerada pel Congrés i s’espera que sigui votada ben aviat per les dues cambres, hores després d’haver sigut presentada.

La proposta de 2,3 bilions de dòlars contempla fons per al Govern federal fins al final de l’any fiscal 2021 el setembre vinent, així com ajuda per frenar el deteriorament econòmic originat per la Covid-19.

La iniciativa recull 1,4 bilions de dòlars per a despesa federal, dels quals 740.000 milions de dòlars serien per a Defensa i 664.500 milions es destinarien a programes domèstics. També inclou 900.000 milions de dòlars per a l’anomenada llei d’ajuda de la Covid-19, que seria el paquet d’estímul acordat diumenge entre demòcrates i republicans.

La proposta combinada de 2,3 bilions de dòlars –llei de despesa federal més paquet d’estímul– superaria el rescat aprovat el març passat pel Congrés i rubricat pel president dels EUA, Donald Trump, per valor de 2,2 bilions de dòlars per pal·liar la crisi econòmica generada pel coronavirus i que va ser el més gran de la història dels EUA.

En la iniciativa actual, el paquet d’estímul se centra en l’ampliació de les prestacions d’atur, així com en transferències directes a ciutadans i els ajuts als petits negocis; mentre que la proposta «òmnibus», com es coneix l’esborrany de llei de despesa federal, inclou una sèrie més àmplia d’assumptes, com a transport, agricultura, sanitat, seguretat nacional i operacions a l’estranger.

La cadena de televisió CNN va indicar que primer la Cambra Baixa aprovarà aquesta tarda les normes sobre el debat de la proposta a l’hemicicle, fet que inclourà ampliar per una setmana el termini per evitar el tancament de l’Administració federal per falta de fons, que ha sigut posposat en diverses ocasions.

Amb aquesta estratègia es pretén donar temps al Congrés per culminar tots els tràmits perquè la proposta de despesa sigui firmada per Trump, una vegada que rebi el vistiplau de les dues cambres, que s’espera que es produeixi en les pròximes hores, sense córrer el risc que hi hagi un tancament governamental.

S’espera que la votació d’aquesta macromesura transcorrin en dues tandes a la Cambra Baixa: primer els legisladors votaran el finançament per als departaments de Comerç, Justícia, Ciència, Serveis Financers, Defensa i Seguretat Nacional.

Notícies relacionades

Tot seguit hi haurà una segona tanda de votació per aprovar la resta del paquet de despesa, amb el rescat inclòs.

Després de l’aprovació de la Cambra de Representants, el Senat haurà de sotmetre a votació tota la proposta d’una sola vegada i, una vegada tingui la seva llum verda, serà portada a la Casa Blanca perquè sigui rubricada per Trump.