ABUSOS I TORTURA
Centenars d’immigrants viuen amuntegats en centres de deportació a l’Aràbia Saudita
Segons Human Rights Watch, les autoritats del ric país del Golf saudites detenen i torturen centenars de treballadors estrangers sense permisos de residència vàlids
Saudi Arabia s King Salman bin Abdulaziz attends a virtual cabinet meeting announcing the country s 2021 budget in Riyadh Saudi Arabia December 15 2020 Saudi Press Agency Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY /
L’Aràbia Saudita torna a ser notícia pels seus abusos, aquesta vegada contra els immigrants que han arribat al ric país per treballar. Centenars d’estrangers viuen amuntegats en un centre de deportació a la capital, Riad, segons Human Rights Watch. L’organització denuncia que el règim wahhabita deté durant mesos i en condicions deplorables els immigrants que no tenen un permís de residència vàlid mentre esperen a ser deportats. En plena pandèmia, l’Aràbia Saudita tortura i empresona centenars dels seus 10 milions de treballadors immigrants que malviuen al país. Les recents millores en el sistema de patrocini, ‘kafala’, no han arribat –ni tenen perspectives de fer-ho– a aquests centres de deportació.
Nadia Hardman, investigadora de drets de refugiats i migrants de Human Rights Watch (HRW), ha exigit l’alliberament d’aquestes persones, la majoria d’origen etíop. «L’Aràbia Saudita, un dels països més rics del món, no té excusa per detenir treballadors migrants en condicions espantoses, enmig d’una pandèmia de salut, durant mesos», ha dit aquest dimarts. L’organització humanitària ha donat a conèixer un altre expedient d’abusos de la monarquia saudita després de parlar amb set etíops detinguts al centre de Riad i dos indis que havien sigut retinguts a la mateixa instal·lació abans de ser deportats.
Estades prolongades en habitacions extremadament superpoblades, cops amb barres de metall recobertes de goma, violència verbal i racista per part dels guàrdies, mètodes de tortura i un cruel etcètera. Fins ara, aquestes condicions d’aglomeració han donat lloc a tres denúncies de morts sota custòdia entre els mesos d’octubre i novembre. «Els vídeos de persones amuntegades i les denúncies de tortura i homicidis il·legítims són impactants, igual com l’aparent falta de voluntat de les autoritats per investigar les condicions d’abús i fer que els responsables retin comptes», ha declarat Hardman.
#SaudiArabia is detaining #Indian and #Pakistani migrant workers in cramped, unsanitary conditions in Riyadh without adequate access to food, water and healthcare. Detainees allege beatings when they ask for medical care. Watch @hrw footage: pic.twitter.com/aToIscFyZO
— Nadia Hardman (@Nadia_Hardman) 16 de diciembre de 2020
Fins a 350 immigrants amuntegats en estances estretes i insalubres és el record dels entrevistats per HRW. Alguns fa mesos que estan detinguts; un parell d’ells, més d’un any. La pandèmia del coronavirus també arriba a aquests opacs centres de deportació, tot i que les autoritats saudites no faciliten les mesures de distanciament social ni la higiene. Molts d’aquests immigrants han confessat la seva por de la Covid-19. Quan els detinguts sol·liciten atenció mèdica o es queixen de les condicions, els guàrdies utilitzen la violència contra ells. Alguns testimonis afirmen que van veure com els guàrdies mataven detinguts només amb cops, tot i que HRW no ha pogut verificar aquestes acusacions.
«L’Aràbia Saudita hauria d’actuar ràpid per posar fi a les condicions abusives al centre de deportació de Riad i contenir el potencial d’un devastador brot de Covid-19», ha reivindicat Hardman. Malgrat la majoria etíop, hi ha detinguts d’altres països africans, com el Txad, Ghana, Kenya, Nigèria i Somàlia. Solen estar separats dels treballadors del sud d’Àsia, majoritàriament indis i pakistanesos. «Els governs amb ciutadans dins de les instal·lacions han de pressionar les autoritats i fer tot el possible per facilitar la repatriació voluntària», ha afegit Hardman.
Sense higiene
Les imatges obtingudes per HRW mostren una inhabitable realitat. El reduït espai força els detinguts a fer torns per dormir davant la impossibilitat d’estirar-se tots sobre diverses mantes brutes i envoltats de runa. Aquests 350 treballadors no només comparteixen entre dos i cinc banys, sinó que la falta d’accés a les dutxes i de sabó dificulta qualsevol tipus d’higiene bàsica.
Notícies relacionades“Saudi Arabia, one of the world’s richest countries, has no excuse for detaining migrant workers in appalling conditions, in the middle of a health pandemic, for months on end.”@Nadia_Hardman @Telegraph https://t.co/e9odjESw5T pic.twitter.com/6C8irpkHN4
— Jan Kooy (@KooyJan) 16 de diciembre de 2020
Més de 10 dels 33,4 milions d’habitants de l’Aràbia Saudita són treballadors estrangers. Representen la columna vertebral de les economies del Golf. En el règim wahhabita estan distribuïts en la majoria dels sectors, tot i que predominen en l’energia i els serveis. Entre maig del 2017 i març del 2019, prop de 260.000 etíops, uns 10.000 al mes, van ser deportats des de l’Aràbia Saudita als seus països d’origen, segons l’Organització Internacional per a les Migracions.
HRW ha exigit l’immediat alliberament d’aquests detinguts i el cessament de les detencions arbitràries, i ha recordat a la monarquia saudita les seves obligacions segons la Convenció de les Nacions Unides contra la Tortura. L’Aràbia Saudita se salta la prohibició absoluta de la tortura i els tractes cruels, inhumans o degradants que garanteix el dret internacional. Les recents millores en el sistema de ‘kafala’ no s’han traslladat a aquests centres de deportació. Per això, les organitzacions humanitàries advoquen per l’abolició definitiva d’aquest sistema d’esclavitud en ple segle XXI.
- OLIMPISME Samaranch entra en la carrera per presidir el COI
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- La continuïtat de l’estrella Aitana renova amb "el millor contracte de la història"
- Molt més que música, castellers i piromusical
- BCN avisa que el compromís com a seu de la Copa Amèrica és per al 2024