Terrorisme

Detingut un supremacista a Austràlia per incitar a cometre atemptats

Es tracta d’un jove de 18 anys que utilitzava fòrums digitals per cridar a atacs xenòfobs i racistes

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

 La Policia australiana ha detingut aquest dimecres un jove supremacista per presumptament incitar a cometre atemptats i davant la creixent sospita que el mateix arrestat es preparava per cometre un acte violent, informa EFE.

El jove, de 18 anysi que no ha estat identificat, ha sigut detingut a la ciutat d’Albury, a 461 quilòmetres al sud de Sydney, i compareixerà en un tribunal local on serà acusat de dos delictes de terrorisme, informa en un comunicat la Policia Federal Australiana.

Les autoritats van començar a investigar el jove a l’agost, quan van detectar una sèrie de publicacions a internet d’extrema dreta que donaven indicis d’una potencial activitat criminal.

Segons la Policia, aquest jove utilitzava els fòrums per incitar a la violència supremacista, però el detonant per a la detenció va ser l’increment de missatges en què presumptament donava compte «del seu desig de cometre un acte criminal i violent».

«La investigació continua en curs. Ens mantenim atents sobre la rapidesa amb què algunsactors solitaris poden evolucionar des d’activitats a internet a les que tenen un impacte al món real», ha afirmat Scott Lee, comissari assistent de la unitat antiterrorista.

Les agències d’intel·ligència d’Austràlia han alertat en diverses ocasions que l’amenaça dels grups d’extrema dreta ha augmentat des de l’atemptat supremacista perpetrat el març del 2019per l’australià Brenton Tarrant contra dues mesquites de Nova Zelanda, en què 51 musulmans van ser assassinats a trets. 

El febrer d’aquest any, el cap de l’Organització Australiana de Seguretat i Intel·ligència, Mike Burgess, va advertir que hi ha petites cèl·lules de grups supremacistes en nombrosos barris del país que convoquen els seus simpatitzants per «fer la salutació nazi, inspeccionar armes, entrenar-se per al combat i compartir la seva ideologia d’odi».

Notícies relacionades

Al novembre, un tribunal de justícia va condemnar l’ultradretà Phillip Galea a 12 anys de presó per planejar atemptats terroristes el 2016 contra seus de sindicats i organitzacions d’esquerra a Melbourne.

Un comitè del Parlament australià va començar aquell dimecres a investigar els moviments extremistes i la radicalització a Austràlia, de tot tipus, incloent-hi els gihadistes i supremacistes.