ELECCIONS EUA 2020

¿Com afecten les eleccions dels EUA 2020 el Senat i la Cambra de Representants?

El 3 de novembre, a més del president, s'elegirà els representants de la Cambra i un terç dels integrants del Senat

zentauroepp46394800 elx04  washington  united states   31 12 2018   a seagull fl190101193055

zentauroepp46394800 elx04 washington united states 31 12 2018 a seagull fl190101193055 / ERIK S LESSER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units elegiran el seu president el 3 de novembre, i en la mateixa elecció designaran els membres de la Cambra de Representants i un terç dels integrants del Senat.

Les dues cambres, que juntes encarnen al Congrés nord-americà, són el poder legislatiu. Són les encarregades de proposar i aprovar projectes de llei, controlar la despesa pública i supervisar les activitats de l’executiu, segons estipula el primer article de la constitució del país. Així, les eleccions legislatives determinen quin partit polític, el demòcrata o el republicà, serà el que controli cada una de les cambres del Congrés durant els dos anys següents, segons explica la mateixa web del govern del país.

Eleccions legislatives

Les eleccions legislatives se celebren cada dos anys. En aquestes els votants trien un terç dels senadors i els 435 membres de la Cambra de Representants. Les eleccions a meitat del mandat, o ‘midterm elections’, se celebren just enmig de dues eleccions presidencials. Les eleccions legislatives del novembre del 2018 van ser eleccions a meitat del mandat i aquest any coincideixen amb les presidencials. 

A diferència de les eleccions presidencials, en les quals s’utilitza el col·legi electoral per decidir qui serà el pròxim president, en les eleccions legislatives s’utilitza el vot directe dels ciutadans d’un estat per elegir els guanyadors.

Cambra de Representants

Els membres de la Cambra de Representants dels Estats Units compleixen mandats de dos anys. Això vol dir que els 435 membres de la Cambra de Representants són elegits tant en anys d’eleccions de meitat del mandat com en les eleccions presidencials.

El nombre de representants per estat és proporcional als habitants. Cada representant està al servei dels habitants del seu districte congressional i per ser elegit ha de tenir almenys 25 anys, ser ciutadà nord-americà des de fa almenys set anys, i viure a l’estat que vol representar. 

Senat

Notícies relacionades

Els senadors compleixen mandats de sis anys. Un terç dels senadors són elegits tant durant eleccions de meitat del mandat com durant les eleccions presidencials. Hi ha 100 senadors en total, dos per cada estat.

Per postular-se al càrrec de senador, han de tenir almenys 30 anys, ser ciutadans nord-americans des de fa almenys nou anys i viure a l’estat que volen representar.