LLUITA CONTRA LA COVID

Les protestes amb violència s'estenen a diverses ciutats d'Itàlia

Milà i Torí viuen escenes de guerrilla urbana contra les restriccions imposades pel Govern

Els actes vandàlics són protagonitzats per grups d'extrema dreta

italia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

«Hi tornarem cada dia». I així és. Els disturbis continuen als carrers italians per protestar contra les dràstiques mesures decretades pel Govern del primer ministre, Giuseppe Conte, per frenar l’avenç de la pandèmia. «Itàlia es rebel·la», ha titulat aquest dimarts el diari ‘La Repubblica’. Per contenir el nombre creixent de contagis diaris (al voltant de 17.000 dilluns), el Govern va prendre una sèrie de mesures que els mitjans de comunicació qualifiquen de «semiconfinament», amb el tancament de bars i restaurants a les 18 hores, així com dels gimnasos, cines, teatres i sales de concerts. Mesures «doloroses» per al país que viu la seva pitjor recessió des de la segona guerra mundial, però considerades imprescindibles per defensar «la salut i l’economia», va assegurar Conte.

Des que es van decretar les noves mesures, fa tres dies, s’han organitzat, convocades per les xarxes socials, marxes pacífiques protagonitzades pels sectors més afectats al crit de «¡llibertat, llibertat!» i «volem treballar», però que han acabat amb actes de violència dirigits per grups d’ultres encaputxats que destrueixen comerços, establiments i botigues, ja siguin d’Apple, Gucci, Geox o una simple sabateria de barri. Els saquejos estan també a l’ordre del dia.

Els actes van començar a Nàpols i Roma, però s’han estès a Milà, Torí, Triste, Cremona, Lecce, Verona, Cosenza, Ferrara, Salern, Palerm i Siracusa. El guió és sempre el mateix: petards, còctels molotov, enfrontaments amb la policia, aparadors destruïts, contenidors abocats i incendiats, tramvies devastats, i tall de carrers i carreteres. Tampoc han faltat agressions a periodistes. A Nàpols, a un reporter de Sky News el van estampar contra un cotxe. A Torí, un fotògraf va ser apallissat i, a Bari, un altre va rebre amenaces.

Camorristes infiltrats

«¡El coronavirus no existeix, desperteu-vos!», se sent entre els manifestants més radicals.  «Sanitat gratis per a tothom. Que la crisi la paguin els rics», es podia llegir en una pancarta a Torí. «Tu em tanques, tu em pagues», deia una altra a la plaça del Plebiscit de Nàpols.

Xocs entre la policia i els manifestants a Milà, dilluns a la nit. / PAOLO SALMOIRAGO (EFE)

Segons el Ministeri de l’Interior i alguns cronistes veterans, a les manifestacions de Nàpols s’han infiltrat camorristes que animen els que protesten, tot i que les lectures més assossegades exclouen que els mafiosos apostin realment pel caos social. El seu peculiar «estat del benestar», fet d’usura, compra d’activitats en fallida, especulacions en els preus de les mascaretes, maquinària per a hospitals o fàrmacs necessita estabilitat, com l’economia legal.

«Aquests manifestants són persones que treballen, ¿per què els fan això?», deia desorientada una àvia de Torí. «¿Per què la prenen amb nosaltres?», es preguntaven diumenge els propietaris de bars del barri Flaminio a Roma, entre aparadors trencats i contenidors incendiats.

Ultres de futbol

Notícies relacionades

El primer detingut de la capital va ser un seguidor ultra de l’equip de futbol de la Lazio. Més tard van ser arrestats 10 més al barri del Trastevere, diversos quilòmetres lluny del lloc de la manifestació convocada per Forza Nuova, l’extrema dreta que avança de la mà del partit polític Germans d’Itàlia (FdI).

El Govern Conte s’ha reunit aquest dimarts amb els sectors afectats pels tancaments. Hores més tard, l’Executiu ha aprovat un paquet d’ajuts de 5.000 milions d’euros. Des de Brussel·les, la Comissió Europea es va afanyar a primera hora a tranquil·litzar Itàlia. Aviat arribaran els primers 10.000 milions d’euros, dels 27.400 milions del primer fons europeu per a l’atur.